Читај ми!

Исидора цепа мреже

У сенци одбојке и фудбала, великог и малог, некако стидљиво, почело је и првенство Србије у рукомету у обе конкуренције, женској и мушкој. Јунакиња првог кола новог шампионата државе за даме без сумње је била Исидора Богуновић, лево крило Младости из Нове пазове, која је фаворизованој Наиси чак 12 пута затресла мрежу. Иако има тек двадесет једну годину, Исидора је већ носила дрес с државним грбом, прошла је и све млађе репрезентативне селекције. У петнаестој години омирисала је суперлигашки барут, била чланица Јуниора, Партизана, Миленијума и Радничког с Црвеног крста и у свим клубовима оставила трага. Рукометом се успешно бавила и њена мама, тако да породични ген функционише из све снаге. Идеална прилика да упознамо ову младу даму, која са својим клубом, у трећем колу првенства, гостује увек неугодном Врбасу.

Ова емисија, породични магазин Радио Београда 1, поноси се тиме што може да представи оне за које верујемо да би већ ускоро могли бити међу најуспешнијима у животним областима којима се баве, не само у спорту. Представљамо овог првог јесењег поподнева и младог аутомобилисту Марка Фрајтовића, који је у свету бензина и шкрипања гума од малих ногу, али је своју прву званичну трку одвезао пре две године на чувеној стази на Берановцу. Вози у класи Yуго 55 ( Мали Н ) и, како каже, више је него задовољан својим досадапњим успесима и учинком. Освојио је два пехара у јуниорској конкуренцији, ускоро га очекује нова трка на Наваку. Не пропушта прилику да истакне задовољство што је уз њега цела породица, укључујући и сестру Анђелу, фудбалерку шампиона државе Спартака и репрезентативку Србије, као и захвалност онима који су уз њега од када се и официјелно бави овим спортом који ни најмање није јефтин за одржавање.

Изузетан успех кик бокс репрезентације Србије на Светском купу одржаном у Будимпешти- међу 3040 такмичара из 45 земаља, било је и деветоро наших представника. У своју земљу вратили су се са осам медаља- пет златних и 3 бронзане.Укупно су забележили 16 победа, доживели само три пораза, и то у веома јакој кокуренцији Руса, Украјинаца, Пољака, Словака, Холанђана, Чеха, Немаца...Међу освајачима златне медаље је и Теодора Манић у категорији 65 -К1, иначе актуелни носилац појаса првака света Wako pro федерације. Силне медаље и трофеје за собом има 27-годишња чланица новосадског кик бокс клуба "Трон", европска и светска одличја, витрине су јој препуне пехара, а ова сезона јој је- чини се- баш, баш успешна. С нестрпљењем очекује нови Светски шампионат, који је очекује током наредног месеца.

Да је Србија земља ватерпола, потврдили су и јуниори, играчи до 17 година, који су освојили титулу шампиона Европе,пошто су у финалу шампионата на Малти савладали Грчку 10:6. Они су наставили низ успеха ватерполиста наше земље ове сезоне- претходно су сениори на Олимпијским играма у Токију освојили злато, а омладинци - потом- златну медаљу на Светском шампионату у Прагу. У разговору за нашу емисију, селектор Милош Королија истиче да је потребна што шира база за селекцију играча, за шта је битно да буде што више клубова широм Србије. Важно је развијати и добру тренерску структуру, у коју треба укључивати што више трофејних играча, наглашава човек који је, са својим младим изабраницима, донео још једно драгоцено признање српском спорту.

Читав низ манифестација одржава се током овог викенда у Београду, спортском граду. Јуче је почео Сајам спорта на Ади Циганлији, права посластица и за учеснике и за посетиоце ове смотре. У току је Европска недеља спорта, о њој ће нам данас причати Наташа Јанковић из Олимпијског комитета Србије, која ће најавити и ноћну трку на Ташу и сутрашња дешавања крај Савског језера. Јасмина Лукић говориће нам о Трци за здравље, коју традиционално организује "Европа Дона Србија", у којој је главни циљ да се пружи подршка женама оболелим од карцинома дојке- ове године одржава се , из познатих разлога, виртуелно, али укључује учеснице из свих крајева државе, које ће вежбати и објављивати слике на друштвеним мрежама, од чега ће бити купљени поклони пажње за даме које воде тешке животне борбе. Најзад, наши репортери биће и на утакмици 11. кола Линг Лонг Супер лиге Србије, у Бачкој Тополи, на утакмици ТСЦ-Војводина, првој првенственој коју ће домаћи клуб играти на новом, прелепом стадиону, на коме се дуго радило и који је, једноставно, гаранција за лепе и трофејне дане тима кога с клупе предводи Младен Крстајић. 

Најавићемо и остала дешавања која нас чекају овог викенда- Соколски дан бициклиста у парку Шумице, "Трофеј Београда" у кјокушинкаију, у дворани "Радивој Кораћ", затим рагби спектакл у Јајинцима, турнир у пливању за особе са инвалидитетом, али неће изостати ни вести које, из часа у час, стижу на адресу наше редакције. Тако смо данас дознали да је Зоран Терзић, већ две деценије селектор наше женске одбојкашке реперезентације, проглашен за званично најбољег тренера Европе. Биће ту и других вести и прилога, из света културе, јавног и уметничког живота. Изложбе, представе, песничке вечери, промоције, разне културне манифестације- све ће то наћи места у овом издању емисије "Време спорта и разоноде". Издвајамо, овом прилликом, самосталну изложбу Невене Мишковић под називом "Фрагменти снова", која је постављена у Уметничкој галерији "Стара капетанија" у Земуну. 

Витез кулинарства Милијан Стојанић и данас ће нас обрадовати предлогом јеловника за недељни ручак, који гарантује добар, квалитетан, али и здрав оброк, по томе је наш дугогодишњи сарадник, академик гастрономије, препознатљив. Замесићемо и нешто лепо по питању ведрих и лаких нота, комбинацију песама за вечност и оних са актуелних топ-листа.

Продуценткиња емисије: Љубинка Добриловић

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво