Читај ми!

Богат род “краљице воћа”

У Србији је у току берба јабука , а према проценама стручњака, род ће ове године бити рекордан-чак 530 хиљада тона. Међутим, “краљица воћа” добро је родила и у другим деловима Европе па ће конкуренција на тржишту бити велика. Ивана и Стеван Кугли из села Марадик, у подножју Фрушке горе, који под јабуком имају око 8 хектара, уверени су да ће већину рода ипак успети да пласирају на руско тржиште. Тим пре што, захваљујући ангажовању заштитара, имају одличан квалитет и испуњавају све потребне стандарде. За сада сав род стављају у хладњачу, јер очекују бољу цену. Са брачним паром Кугли разговарали смо у њиховом модерном воћњаку где су, заједно са радницима, брали златни делишес.

Жетва соје и кукуруза у знаку је смањених приноса, али је зато откупна цена веома добра. И поред тога, већина произвођача планира да робу лагерује и сачека са продајом, у нади да ће цене још расти.

Високе цене житарица и уљарица негативно утичу на сточарство, посебно на млечно говедарство. Због тога је Влада повећала премије за млеко са 7 на 10 динара, а исплата почиње 15-ог октобра. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најављује и додатне мере које ће сточарима смањити трошкове производње.

Последице пандемије корона вируса трпе и овчари. Трошкови производње, због поскупљења сточне хране, расту, док цена јагњади стагнира, па многи произвођачи размишљају да одустану од тог посла. Овчар Милорад Бајић из села Бргуле код Уба сматра, међутим, да ће за оне који издрже овај период већ од следеће године доћи бољи дани.

Били смо и на Пољопривредном сајму у Новом Саду где су пољопривредници и ове године највише интересовања показали за механизацију.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво