Вулин: "Ситуација на КиМ мирна, али напета"

Специјалне јединице РОСУ - даље су на северу Косова и Метохије. На Јарињу и Брњаку - саобраћај је у прекиду. Са друге стране - на Мердару и даље гужва због замене регистарских таблица - привременим. Ситуацију на Косову и Метохији Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин оцењује као "мирну, али напету", а Србима у јужној покрајини поручује да "нису сами". Председник Скупштине Ивица Дачић подсећа да је обавеза КФОРА да гарантује безбедност и упозорава да Србија "неће дозволити да се понови етничко чишћење Срба са Косова и Метохије". Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручује да "једностране акције никада нису биле решење и да морају бити повучене".

Епидемијских ситуација у земљи је забрињавајућа. У ковид-амбулантама су гужве, пуне се црвене зоне, а међу оболелима су све млађи пацијенти.У болницама у Србији због короне је скоро 5 000 пацијената. Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин каже да је ово епидемија невакцинисаних. Према његовим речима, актуелна ситуација у ковид болницима Клиничког центра Србије је тешка и постоји тенденција погоршавања ситуације.

У Њујорку је почело 76-то заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Теме су ковид-19, вакцинација, опоравак економија и климатске промене. На захтев власти Њујорка, сви који улазе у скупштинску салу морају да се изјасне да ли су вакцинисани, али не морају да покажу доказ. Први човек светске организације Антонио Гутерес замера свету због неправедне дистрибуције вакцина.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је да ће се усвајањем Предлога закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар, осигурати подршка Србије у очувању тог манастира који је 2004-те године тешко оштећен у катастрофалном пожару. Гојковићева је објаснила да ће се подршка манастиру Хиландар огледати кроз помоћ обнови и реконструкцији делова манастира страдалих у пожару, као и очувању свих других делова манастира Хиландара, укључујући нематеријално културно наслеђе.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар.

Продуцент Срђан Манојловић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво