Читај ми!

Радост породице Микец

Одлазак на фудбалску утакмицу, у друштву сина Милана Рикарда, био је једна од првих ствари које је урадио Дамир Микец по повратку из Токија, где је остварио своје спортске снове, освајањем сребрне медаље на највећој спортској смотри планете. Радост због успеха поделио је с навијачима на трибинама Црвене звезде, а наравно да су се медаљи, јединој која му је недостајала, највише обрадовали супруга Мелиса Ивет Перез Карбаљо Микец и кћерка Миа Ванеса, као и Дамиров отац Душан. У овој емисији, кроз минуле године, испратили смо бројне Дамирове европске и светске трофеје и успехе, данас нам долази у госте да наздравимо чашицом разговора и да обрадујемо слушаоце породичног магазина Радио Београда 1 лепим причама. Ођецима тријумфа дивног младића, изузетног спортисте, оданог супруга, оца, сина и брата, тријумфа коме се радовала читава Србија. Породица Микец заиста је то заслужила.

На 2. Међународном фестивалу ромске поезије и прозе, одржаном у организацији Удружења ромских књижевника, међу награђенима је и глумица Искра Брајовић. Она је освојила прву награду за поезију и посебну повељу која носи име пољске ромске песникиње "Бронислава Вајс Папуша" за песму "Ветар", коју је написала још као десетогодишње дете. Мултиталентована и свестрана, осим што је дипломирала глуму на Академији уметности, похађала је музичку школу, пише поезију и прозу, велики је љубитељ животиња, завршила је Академију за јога инструкторе, бави се дизајном и мама је мале Инес, а за позориште каже да је њена друга кућа. Баш таква је Искра, која ће са нама у студију провести део овог суботњег поподнева. 

Сутра у 13 часова биће одржана свечана церемонија затварања тридесет других Летњих олимпијских игара у Токију, које смо помно пратили кроз ову и друге емисије Радио Београда 1, укључујући и свакодневни `Олимпијски журнал`. На Церемонији отварања Игара у Токију заставу Републике Србије носили су Соња Васић и Филип Филиповић, док ће ту част ће на затварању највећег светског спортског догађаја имати актуелна европска, светска и олимпијска шампионка, Јована Прековић. Она је, поновимо, јучерашњем финалном мечу категорије до 61кг победила Кинескињу Ксиаојан Јин и тако постала прва освајачица олимпијског злата на дебитантском наступу каратеа као спорта на Играма. Јована истиче да ће улога носиоца заставе за њу бити остварење сна, уз освајање олимпијске медаље. На Церемонији затварања Олимпијских игара у Рију 2016. године заставу Републике Србије носила је Тијана Богдановић, док је у Лондону 2012. године та част припала Милици Мандић, а у Пекингу 2008. одбојкашу Саши Старовићу.Сутра пре подне знаћемо и да ли ће ватерполисти освојити злато или сребро, после утакмице са Грчком која се игра од 9 часова, као и да ли су се одбојкашице окитиле бронзом- у сваком случају, успех из Рија је, у најмању руку, поновљен,а ако до медаља дођу и одбојкашице Србије- ето најуспешнијег учешћа наше земље на највећој спортској смотри планете. 

Поред дешавања везаних за 32. Олимпијске игре у Токију, као и других информација из света спорта, пратимо и бројне манифестације културно-туристичког карактера које се одржавају широм Србије. Удружење `Ере` од сутра до 18. августа представља Међународни дечји фестивал фолклора `Лицидерско срце`. У Суботици се одржава `Дужијанца`, манифестација која је добила име по жетвеном обичају који се састоји од плетења венца од последњег снопа жита, који се затим односи у цркву ради благослова. `Трстеник на Морави` је манифестација која се дешава од 9. до 15. овог месеца, Западном Моравом се - уз остало- чамци возе помоћу мотке. `Прва хармоника Србије` одржава се у Сокобањи од 1962. године, па тако и ове, на летњој позорници `Врело`, од 12. до 14. августа. Пред нама су и `Дани банице`, још једна у низу традционалних смотри које негују старе обичаје и традицију, и то у Белој Паланци. 

`Фестивал културе младих`, једна од најстаријих манифестација тог типа, одвија се 13. августа у Књажевцу. Међународни фестивал `Срем фолк фест` негује и пропагира народне песме, игру, музику и ношње, дешава се у Сремској Митровици. `Фестивал младих` у Голупцу је једна од новијих смотри, али вреди је издвојити, јер усмерава омладину ка правим културним, људским и моралним вредностима. Главни фестивалски програм `Нишвил` џез фестивала одржава се од 12. до 15. августа на платоу нишке тврђаве. `Rossi Fest`, летњи оперски програм, има за циљ развој и усавршавање професионалних вештина младих оперских уметника. `Драгачевски сабор трубача` одржава се пуних шест деценија, и овог лета звуци трубе ориће се Гучом.

Издавачка кућа `Пчелица` добтиник је две награде на међународном сајму књига `Трг од књиге`, који је у Херцег Новом одржан по 19. пут. Седми број часописа `Књижевна фантастика` представљен је у Кући краља Петра првог, на београдском Сењаку. У Културном центру Зрењанина од 12. до 21. августа изложбом ће бити представљено 45 година КУД-а `Пионир`. Библиотека Центра за културу Кладово расписала је девети наградни фото конкурс под називом `Књига, ти и лето`. У Музеју књиге и путовања Удружења `Адлигат` у току је изложба `Египат очима српског путника`. После четири године, београдска публика поново ће имати прилику да ужива у чудесној симбиози џеза и танга и наступу врхунских уметника из Аргентине - `Танго џез квартета`. 

Витез кулинарства Милијан Стојанић и ове суботе обрадоваће нас предлогом јеловника за недељни ручак, а све нас- лепа музичка понуда, састављена од хитова са некадашњих фестивалских позорница и оних који су тренутно на европским топ листама. Дарко Милосављевић, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Љубинка Добриловић чине екипу која реализује емисију која је већ шездесет другу годину саставни део понуде Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво