Читај ми!

Ив Сен Лоран

У зиму 1958. године, у просторијама париске модне куће Диор, пред одабраном публиком коју су сачињавали угледни новинари, славни глумци и моћни индустријалци, представљена је колекција под називом „Трапез.“ Младе манекенке шетале су се у трапезоидним хаљинама дужине до испод колена, чији су набори слободно падали са узаних рамена ширећи се при дну. Уместо хаљине чији струк снажно стеже каиш, публика је суочена са лежерном силуетом која је до тада била тешко замислива на дамској фигури. Ову новину у женском облачењу свет је дочекао овацијама, китећи ловорикама њеног творца, до тада најмлађег дизајнера на челу неке модне куће.

Срамежљиви двадесетједногодишњи дизајнер који се дуго скривао од аплауза и пажње, те године ствара прве самосталне креације намењене савременим женама, након што је оснивач и власник фирме, Крстијан Диор, преминуо. Била је то ревија креатора који ће напречац освојити Париз, а убрзо и читав свет.

Новинари ће му најпре доделити статус „малог принца модне индустрије", а затим и надимак „неваљалог дечка високе моде." У животу праћеном бројним скандалима и испадима који су га изнова спуштали у амбис зависности, створиће се вртлог славе испуњен успесима и падовима на чијим темељима је подигнута империја са његовим именом. Око њега се, и годинама после смрти, испредају гласине и претпоставке о његовом животу иза писте. Алкохол, различити опијати, психички поремећаји настали због лоше одмерених електрошок терапија, као и приче о односима са многобројним мушкарцима, само су део нагађања о његовом приватном животу који је покушавао да сакрије од новинара.

Током четири деценије дуге каријере, устоличио је одећу која се данас сматра модном класиком. Управо он је одговоран за револуцију мушких  одела познатих као „Ле смокинг" креираних за жене. Премда га је рат у Алжиру приморао да обуче униформу, себе је сматрао другачијим борцем. Због тога је пре одласка у рат само кратко изјавио: "Моја једина битка води се за облачење жена."

Водећи битку за битком, на крају је добио рат, а победу су однеле жене које су захваљујући њему, коначно без забрана, у панталонама улазиле у ресторане.

Наш гост из прошлости није нико други, до француски дизајнер и визионар, Ив Сен Лоран.

Аутор текста - Татјана Киждобрански

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво