Киша поправила стање на њивама и у воћњацима

Широм Србије снажно невреме нанело је велику штету свим пољопривредним културама. Многи пољопривредници остали су без прихода и очекују помоћ државе. Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић каже да ће се о томе одлучивати када се утврде размере штете и додаје да би произвођачи требало превентивно да користе могућности које им даје аграрни буџет, као што су субвенције за осигурање и противградне мреже, а не да накнадно траже исплату штете.

Киша, која је пала претходних дана повољно утиче на воће које дозрева, као и на кукуруз, соју и сунцокрет. Међутим, суша и тропске температуре већ су узеле данак. Према проценама Удружења Жита Србије, приноси кукуруза биће за 27 одсто мањи него лани. С друге стране, род пшенице је изнад очекивања-5,7 тона по хектару.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић разговарао је са произвовођачима парадајза из лесковачког краја који су, у знак протеста, два пута бесплатно делили парадајз грађанима. Министар је изразио очекивање да ће са покретањем извоза цена расти, а најавио је и долазак инвеститора који ће се бавити прерадом парадајза, као и улагање у инфраструктуру у том крају.

У Србији се припрема ИПАРД 3 програм подршке за инвестиције у пољопривреду и развој села за период од 21-ве до 27-ме године са оквирним буџетом од 288 милиона евра. У оквиру ИПАРД-а 2, који је још у току, одобрено је финансирање пројеката вредних око 60 милиона евра, а трећина тог новца већ је исплаћена.

У емисији Недељом за село чућете и зашто мештани банатског села Баваниште већ скоро 6 деценија гаје зачинско и лековито биље. О томе смо разговарали са дугогодишњим произвођачем Зораном Томићем.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво