Читај ми!

Прошлост похрањена у језику

У вечерашњој емисији ''Код два бела голуба'' обратићемо пажњу на неколико изрека и језичких израза који се често употребљавају у српском језику. Они се користе да би се говор учинио живљим и сликовитијим. Њихово значење већини говорника добро је познато, и оно као да се се подразумева. Порекло и начин постанка ових израза и изрека, међутим, нису толико познати. Прича о њиховом настанку, и о томе како су они почели да значе то што значе, води нас у нашу ближу и даљу прошлост, и раскриљује двери митологије, културе и традиције.

Поједини изрази и изреке имају своје корене у грчкој и римској митологији, или Библији, неки у народним предањима, веровањима и празноверицама, а има и оних који своје порекло имају у књижевности, историји, медицини или у неким посебним животним ситуацијама. Посебно су занимљиви језички изрази и изреке који нас воде у просторе наше прошлости. Због тога ћемо испричати причу о понеком од ових језичких облика.

Чућемо шта значе и какву причу из прошлих времена у себи носе језички изрази као што су: ''ставити руку у ватру за неког'', ''носити главу у торби'', ''ни по бабу ни по стричевима'', ''наћи се у небраном грожђу'', ''пасти с крушке'', ''остати на цедилу'', ''терати кера'', ''млатити празну сламу'' и други. Сазнаћемо, такође, шта означавају и како су настали изрази ''кумова слама'', ''врзино коло'', ''тамни вилајет''... Иза свих ових изрека и језичких израза, које данас користимо без много размишљања, крију се необичне и врло интересантне приче из наше прошлости. Вук Стефановић Караџић је заслужан што су неки од ових израза забележени у свом изворном облику, а за поједине изреке и изразе он је први дао објашњења.

Аутор емисије: Војислав Карановић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво