Читај ми!

Јуриш на медаљу

Најбоље кошаркашице Србије налазе се надомак још једне медаље, овога пута у Шпанији где су- до сада- догурале до полуфинала. Нови, вечерашњи ривал Белгија такође има најозбиљније претензије када је ово такмичење у питању, уосталом- ко дође до полуфинала, тај свакако размишља и о финалу, а онда и о пехару. Изабранице Марине Маљковић увериле су нас да су супериорне и на играчком, и на менталном, и на физичком плану, потврђују победничке жеље и у данашњој емисији. У другом полуфиналу играће Француска и Белорусија, сем девојака из `земље галских петлова` готово да не видимо неку баш велику препреку на путу до звања шампиона Старог континента. У нашој емисији данас ћемо чути Невену Јовановић, Мају Шкорић и Јелену Брукс, уочи важног дуела са белгијским `чоколадицама`

Спортска мрежа Београд- Спортнет пратила је младе спортисте и спортисткиње и током највеће пандемије короне, сада је- кажу наши гости Мина Батак и директор Дамир Ђорђевић, дошло време и да се мало слави. Већ традиционално Спортнет додељује признања најуспешнијим фудбалеркама Србије, овога пута- после много заплета и `перипетија`- награда иде у руке, односно ноге Тијане Филиповић, која је са својим, суботичким Спартаком била доминантна на домаћој сцени. Истина, око избора најбоље није ишло све тако глатко, било је гласања, надгласавања, па чак и `пенала`, односно, додатних гласања и тек ту је, за длаку, звање најбоље измакло Нини Матејић из Пожаревца. Тијани је припало и звање најбољег стрелца, док је без премца у својој категорији била Милица Костић, њена клупска колегиница, међу стативама. У избору су учествовали капитени екипа, тренери, а богами и људи који деле правду на теренима широм Србије.

Слободан Халиловић, легендарни фудбалер и тренер нишког Радничког, вратио се из Кувајта, где је водио с клупе екипу Јармука. Запамћен је као члан оне фамозне евро-поставе Нишлија којха је харала Европом, али и по вредном раду у улози тренера у бројним клубовима, уз које је увек остајао душом. Популарни Халил другачије не уме и не може. Тако је било од часа када је 1984. године ушао у тренерски свет, као асистент Мићи Дуванчићу у Раду са Бањице, тако је и данас, када су га путеви водили и воде широм планете. Свуда је оставио траг као честит човек, предан послу и `зеленом тепиху`, јер играчи- без сумње- воле када шеф уме и на делу да им покаже како се изводи нека комбинација, ради финта или било шта што фудбалску игру чини атрактивном.

И ове суботе, бавимо се, дабоме, и дешавањима из света који нас окружује, догађајима из културе, из света јавног и уметничког живота. Двадесет трећа Балканска смотра младих стрип аутора одржава се овог викенда у Лесковцу. У оквиру `Вечери на Косанчићу`, у уторак ће на овом простору гостовати познати стрип аутор Александар Зограф. Исте вечери, премијеру ће имати плесна представа `Шелтер`, на фестивалу БИТЕФ. Народни музеј Крушевца придружује се прослави 650 година од постанка града, изложбом под називом `Споменик косовским јунацима-сведок епохе`. Поставка `Под сјајем звезда`, одосно изложба фотографија Брајана Рашића биће отворена у среду, у салону Народног музеја у Зрењанину. Музеј афричке уметности има широм отворена врата током викенда, због свих оних који су љубитељи Африке, афричког базара и звукова афричких бубњева .

`Октобарски салон- београдско бијенале`, традиционална је манифестација која је синоћ отворена у парку испред Музеја Југославије. Изложба `Сањарења о заједништву`, Бојане С. Кнежевић, биће отворена у уторак у галерији Дома омладине Београда. Први целовечерњи концерт Градског дечјег хора Културног центра Зрењанин биће одржан сутра у атријуму Народног музеја овог града, Најављујемо и нову изложбу у галерији `Сингидунум`, уз подсетник на отварање овог простора 1980. године. Равно село међународни фестивал дебитантског филма одржава се ове године од 1. до 4. јула. Први `Open Air Jazz` фестивал у Београду одржаће се под називом `Jazz in the Garden`, на више бина у Ботаничкој башти "Јевремовац" 3. и 4. јула, уз учешће бројних познатих имена ове музичке категорије.

Никола Јерковић је тренер одбојкашког клуба Инђија, са којим је обезбедио улазак у Супер лигу Србије. Имао је током каријере доста таквих успеха, а овом приликом бележимо још један, поменути, а коментаришемо и управо завршену Лигу нација у одбојци. Финале достојно богова када је ова игра у питању, и један и други ривал дали су све од себе, на крају пехар иде Американкама. Наше девојчице су на овом турниру играле с променљивим успехом, али треба имати у виду да их нису штеделе ни повреде, као и да је у питању генерација која ће тек имати шта да каже на домаћој и међународној сцени. Овде су се мало разиграле, навиле једна на другу, наговестиле своје могућности, доказ да је то све како треба јесте позив селектора Зорана Терзића за чак шест играчица из те поставе, односно чињеница да их је уврстио на шири списак учесница Олимпијских игара.

Представљамо данас, кад је већ у центру пажње женска кошарка, и Наташу Бучевац која је у овом спорту преко двадесет година, бавећи се претходно и кошарком 3 на 3 и каратеом. Бројни клубови су се напросто отимали о њу, желечи да је виде у својим редовима, али она је чезнула о томе да једном поново дође у свој родни град Пријепоље, опет заигра за КК Милешевку,а уз то је и дипломирала на Факултету за спорт и ради као наставнца физичког васпитања. Са Партизаном је освајала национални куп и регионалну ВАБА лигу, играла је и за Војводину, за репрезентацију Србије 3 на 3 играла на Европском првенству...Са својом Милешевком обарала је рекорде попут оних који подсећају на америчке професионалне лиге, нажалост клуб није у прилици да испрати високе финансијске захтеве неопходне за неки виши ранг такмичења.

Данас се у Гучи одржава трећи по реду Хајдук фест, са богатом кулинарском понудом, али неће прочи ни без спорта и музике. Фестивал монодраме и пантомиме у Земуну ове године одржава се од 1. до 4. јула на сцени Позоришта лутака `Пинокио` и у Старој царинарници у Земуну. Новосадски сликар, аниматор и илустратор Милета Поштић за уторак најављује једно интересантно културно дешавање. Трио харфи `Паскал`, кога чине Јелена Тутић, Јана Чубриловић и Ирина Пејоска музицираће у понедељак, прексутра, у Великој сали Студентског културног центра у Београду.

Витез кулинарства Милијан Стојанић и ове суботе нуди нам нови предлог јеловника за недељни ручак, а потрудили смо с еи око музичке понуде, да буде за различите укусе и генерације, уз старе добре мелодије и хитове са актуелних топ листа. Поделићемо и улазнице за неколико представа Опере и Театра `Мадленијанум`.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво