Зашто су врућине опасне по здравље?

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење због високих температура и наводи да ће оне трајати до петка. "До петка, 25. јуна 2021. године, на подручју Србије веома топло са максималном температуром у већини места од 35 до 38°C, а у четвртак локално и до 40°C”. Зашто су врућине опасне по здравље? Наше тело тежи да одржи унутрашњу температуру на 37,5 степени Целзијуса, било да се налазимо у снежној олуји или усред топлотног таласа. То је температура на којој су наша тела навикла да функционишу. Али како жива у термометру расте, тело мора више да се труди да не дозволи да му скочи унутрашња температура. То почиње да представља напор за тело - а што су температуре више, тело се више напреже. О здравственим проблемима које изазивају екстремне врућине говори др Анђела Ратковић, из Дома здравља Стари град.

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, говоримо о наркоманији као узроку девастације личности, породице, па и друштва. Колико су млади несвесни озбиљних последица које доноси употреба дроге? Каква се опасност крије од све присутнијег друштвеног прихватања конзумирања тзв "лаких дрога"? Да ли јавне кампање и саветовалишта могу да помогну? Може ли се потпуно успешно и трајно излечити наркоманија и зашто је то толико ретко?

Све присутнија тема у јавности је насиље над женама, а о многим случајевима се нарочито интензивно говори последњих месеци. Ових дана појавила се прича о насиљу над младим девојкама у  чувеној Истраживачкој станици Петница. Шта наводи жртве да скривају да су биле жртве силовања и других видова насиља? Зашто се читаве групе жена сада одлучују да говоре о својим трауматичним искуствима? Због чега део јавности изражава сумњу у истинитост оваквих тврдњи, ако се обелодане после дужег времена? Каква је психолошка слика ове врсте трауме?

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво