Читај ми!

Светски дан рода - јединствене и као појава и као симбол

Дугачких ногу и кљуна, још дужег врата (кажу, код неких врста може бити и 150 центиметара!), најчешће снежнобелог перја, широког распона крила, са домом на врху кућних оџака или бандера, којем се враћају после сваке сезонске селидбе и то увек са истим партнером, јер су му одане док их смрт не растави - роде су међу најкарактеристичнијим појавама не само у птичијем, већ у целом свету. Зато не чуди да су од давнина баш роде биле радо виђени гости у окружењу људи који су за њих везивали многе приче, митове, легенде, а свакако је најпознатија она да доносе бебе. Како се данашњи дан већ дуго обележава као Светски дан рода, о њима и као птицама, али и симболу среће, благостања и плодности разговараћемо са Чедом Вучковићем, фотографом рода, посматрачем птица и чланом Друштва за заштиту птица Србије.

Комплементарна, на известан начин, иако потпуно супротна овој теми биће и прича о томе зашто млади зазиру од вакцинисања против ковида 19 плашећи се да ће остати стерилни, а нису довољно обавештени да прекомерна употреба алкохола - распрострањена глобално управо у тој популацији - доказано утиче на смањену и отежану могућност зачећа. Недавно је и Светска здравствена организација изнела став да би свим женама у репродуктивном периоду требало забранити конзумирање алкохола управо из поменутог разлога, што је био и повод да се обратимо др Мими Фазлагић, гинмекологу и генетичару.

У "Магазину на Првом" и о томе зашто је за само недељу дана свињетина у домаћим продавницама поскупела за чак 20 посто и да ли ће настати тзв. ланчана реакција са ценама осталих врста меса; под каквим условима ће бити одржан "Арсенал фест" у Крагујевцу, први велики домаћи фестивал овог лета пред публиком; а с обзиром да је овај четвртак најављен као најврелији дан у јаком топлотном таласу који је погодио нашу земљу, говорићемо и о значају биометеорологије и такве врсте прогноза.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво