Читај ми!

Квантни рачунари - брже је боље

Ових дана, у Немачкој је представљен први квантни рачунар који је инсталирао амерички рачунарски гигант ИБМ, док, у исто време, и Европа активно ради на унапређењу те обецћавајћце технологије. Компјутер „Q System One“ инсталиран је у близини Штутгарта, у сарадњи са немачким стручњацима и већ ради од априла, а смештен у стаклену коцку високу 2 метра која га штити од буке и других физичких сметњи, на које ови рачунари могу бити осетљиви. У ИБМ-у се надају да ће искористити снагу квантног рачунара за потенцијални развој нових материјала, лекова или вештачке интелигенције, а Немачка влада најавила улагање од око 2 милијарде евра у истраживање квантне технологије до 2025. године. Покушаћемо да објаснимо шта је квантна технологија, на којим принципима ради и шта нам она доноси у свакодневном животу.

Истраживања у Британији показала су да ковид у тој земљи сада има другачије симптоме. Најчешћи симптоми делта варијанте короне су главобоља, грлобоља и нос који цури, често без температуре. Истраживање о симптомима ковида каже, да ако млађи људи зараде делта варијанту вируса могу да се осећају као да имају јаку прехладу и, мада не морају да буду озбиљно болесни, могу да буду заразни и да друге људе доведу у ризик. У Србији још увек није детектован индијски сој коронавируса, али је потврђен и у окружењу, у Мађарској, Хрватској, Северној Македонији. Овај сој вируса је много заразнији и брже се шири, па се постављају питања колико су постојеће вакцине делотворне против мутираних вируса, хоћемо ли довољно брзо препознати новооболеле и има ли места нашој приметно насталој опуштености?

Лето је стигло у наше крајеве. Како провести у граду најтоплије годишње доба, које манифестације, са колико мера предострожности, ће бити одржане наредних месеци? Шта се припрема у већим градовима Србије? Речју, говоримо о летњим фестивалима и дуго очекиваном, уобичајеном проводу и безбрижности, ако је уопште време за безбрижност, колико год да нам недостаје.


Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво