Читај ми!

Ксенија је наша дика

Најбољи женски теквондо судија света Ксенија Леваи и званично ће представљати Србију на Олимпијским играма у Токију. У конкуренцији од преко 7 хиљада арбитара, Ксенија је одмах уврштена у Топ 50, после чега је изабрана за једног од укупно 30 чланова судијске организације. Учесница је бројних великих интернационалних турнира и такмичења, тако да је и она наша дика и наша нада за највећу спортску смотру планете, подједнкако као и Милица Мандић и Тијана Богдановић, само ће се на њу обратити посебна пажња, јер најбоље судије не могу да погреше. Како води рачуна о томе, како се спрема за пут у Јапан, где и шта суди у међувремену- испричаће нам овог поподнева Ксенија Леваи

Делегација Шаховског савеза Србије, коју су чинили председник Драган Лазић и генерални секретар Андрија Јоргић, недавно је посетила Косово и Метохију, тамошњи шаховски савез и свих шест клубова. Била је ово, како домаћини рекоше, прва посета неког званичника из ШСС после 40 годинаа за њу је мало рећи да је била успешна. Предати су поклони свим клубовима у виду шаховских реквизита и литературе, вођени су срдачни разговори са предстаницима локалних самоуправа, а медији су овој посети поклонили велику пажњу. Најавићемо, кроз разговор с нашим гостом, Андријом Јоргићем, генералним секретаром ШСС и директором Борбе, и предстојећи турнир Србија опен, који је- како кажу- најјачи у Европи и одржава се од 2. до 8. јула.

Наш саговорник овог поподнева је и Срђан Рики Антић, кошаркашки тренер - ФИБА Инструктор, који је своје 40-годишње бављење спортом усмерио у креирање иновативних програма, које у оквиру пројекта "Док се други баве спортом - спорт се бави нама" релизује "Basketball IQ Academy" , чији је Антић суоснивач и главни тренер. Посебно омиљен је кардио баскет, али чућемо и детаље због чега и какоорганизовано физичко вежбање смањује ризик од бројних болести. Од Антића ћемо чути и смернице за плучну рехабилитацију, говорити о спорту и срчаним проблемима,с нагласком на недавни догађај око фудбалера Ериксена на ЕП у фудбалу, а најавићемо и један леп камп који се наредног месеца одржава у Ваљеву, намењен је малишанима, али и њиховим родитељима.

У сусрет Олимпијским играма у Токију, данас ћемо чути одбојкашицу Милену Рашић, кошаркашицу Соњу Васић и ватерполисту Николу Јакшића. Велика имена из света ватерпола, науке и спорта присуствовала су промоцији књиге „Моје тренерско искуство" аутора Ђорђа Макуљевића , а издавач ове драгоцене стручне литературе био је Факултет за спорт Универзитета „Унион Никола Тесла". Популарни Мака без сумње је један од најплоднијих стваралаца ватерполо асова деценијама уназад, омиљен је међу спортистима и њиховим родитељима, као и међу представницима седме силе.

И ове суботе најављујемо, као и обично, дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. У Малој галерији УЛУПУДС-а, у Узун Мирковој улици број 12, излаже уметница Гордана Китак. Очекује нас и изузетна српска турнеја `Опере Санкт Петербурга`, говоримо и о другом интернационалном Банатском фестивалу вина у Зрењанину. Пре три дана отворена је велика, традиционална `Пролећна изложба` у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну. Под геслом `Спајајући векове`, `ДАХ Театар` обележава, фестивалом, три деценије постојања и успешног рада .

Концерти на Зидићу, незаобилазни део летње понуде Београда, улазе у девету сезону, одржаваће се сваког петка. Центар за културу Кладово и њихова библиотека имају широку понуду културних дешавања за ово лето. У галерији Графичког колектива у улици Драгослава 11, отоврена је 13. по реду изложба `Грифон`, додељене су и истоимене награде. Београдска уметница Марија Алексић излаже у Галерији савремене уметности Народног музеја Пожаревац, у току је њена изложба `Вибрација`. Центар за едукацију `Артистикум` је свечаним програмом обележио још једну успешну сезону, па ћемо их данас представити како заслужују, баш као и њихов рад са малишанима, који уживају у тим дружењима.

Издавачка кућа `Чаробна књига` најављује велику `Летњу стрипоманију`, одржаће се од 25. јуна до 3. јула у више градова Србије. У поозоришту `Зоран Радмиловић` у Зајечару одржана је претпремијера представе `Емилија Галоти`, у режији Таре Манића, додуше без присуства публике. У понедељак ће бити обележено 70 година Француског института у Србији. Наредног викенда Музеј афричке уметности организује традиционални Афро фестивал. Удружење `Златне нити` организује Сајам народног стваралаштва, прела, посела и старих заната у Врњачкој Бањи, следећег викенда.

Још једне `Змајеве дечје игре`, шездесет четврте по реду, одржаће се од 21. до 27. јуна у Новом Саду и околним насељима. Тродневна манифестација `Улица старих заната`, као и `Сомборски котлић` обележиће наредну седмицу у граду зеленила и родном месту Николе Јокића. Сабор Свете Тројице одржава се у уторак 22. јуна у Придворици. Нови Сад је домаћин Европског купа у бадминтону за младе до 17 година од 24. до 27. јуна, о томе нам данас прича Андреја Андрић, генерални секретар Бадминтон савеза Србије .

Даници Богојевић у Алексинцу је додељенакњижевна награда `Гордана Брајовић` за најбољи роман за младе- `Тајна искре`. Фестивал музичког филма одржаће се 22. и 23. јуна у Крагујевцу. Литерата Мика Влацовић- Владисављевић представиће своја књижевна остварења 24. јуна у Градској библиотеци у Панчеву. Премијера прве изведене српске опере Станислава Биничког `На уранку` заказана је 21. јун, за нашу емисију о њој говори Биљана Јовановић, сопран .

Милијан Стојанић, витез килнарства, и ове суботе има интересантан предлог јеловника за недељни ручак. Саставни део емисије су и Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и, наравно- музика. нека лепа, старијег датума, с познатим рефренима и мелодијама које опуштају.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво