Читај ми!

Колико, и како све, нас је променила пандемија вируса корона

У кратком року од само пар дана, објављени су резултати два велика истраживања о променама навика и ставова људи као последици дуге борбе са пандемијом ковида 19. Истраживање Групе "Штада", у оквиру које послује и вршачки фармацеутски гигант "Хемофарм", о томе како су се Европљани носили са пандемијом и у којој мери су им се променили животи, показало је да се свака четврта особа у Европи осећа неспокојно, још више их пати од анксиозности, док 15 посто испитаника има проблема са спавањем. У истраживању су учествовали и испитаници из наше земље, међу 30 хиљада у 15 држава, па се показало да је синдорм сагоревања код грађана Србије најизраженији је у Европи, да смо на првом месту и по употреби витамина и суплементата, а на другом по проценту отказивања превентивних прегледа. С друге стране, Ревизорско-консултантска компанија "ЕY" објавила је извештај "ЕY индекс промене навика потрошача" током пандемије ковид-19 у 20 земаља, такође укључујући и нашу, који  показује да се потрошачи добро носе са појавом пандемије, али и да нису претерано оптимистични по питању враћања у нормалу те да верују да тај процес може да траје до две године. Постоји и, да тако кажемо, трећа страна питања како нас је све променила пандемија короне, мада би се пре могло рећи да је по среди проблем.

Наиме, последњих дана, у јеку кампање сузбијања комараца на подручју Београда, радници ЈКП "Градска чистоћа" учестало трпе нападе људи који их оптужују да прскају њих, а не комарце, вирусом корона, а не инсектицидом! О овим темама разговараћемо са Сандом Савић, сениор директором корпоративних послова и комуникација "Хемофарма", Милом Бјелаковић, руководиоцем Одељења маркетинга и комуникација компаније "ЕY" и Маријом Милошевић, ПР предузећа „Градска чистоћа" у Београду.

У "Магазину на Првом" осврнућемо се и на доделу Европске награде за проналазаче у организацији Европске организације за патенте, с обзиром да је српска научница, проф. др Гордана Вуњак-Новаковић номинована за награду за животно дело за иновативни допринос у биомедицини. Најавићемо и 24. "Ноћ књиге" широм Србије, изложбу "Зима у доба короне" познатог уметника Вељка Михајловића, као и завршни панел и доделу награда основцима у оквиру овогодишњег "Школског климатског изазова" у организацији КИД ХУБ-а. 

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво