Читај ми!

Српски језик у региону

Дуго најављиван наставак дијалога Београда и Приштине испунио је предвидјања. Разговор је био тежак, без напретка и конкретних решења, али биће настављен. Председник Вучић и премијер привремених пристинских институција Курти састали су се у Бриселу први пут и разменили оштре и супротстављене ставове. Албанска страна је одбила разговор о Заједници српских општина и затражила признање независности. То се никада неће догодити, нити има везе са реалношћу и одговорношћу, одговорио је председник Вучић. Србија ће, медјутим, остати посвећена дијалогу.

Резултати наставка дијалога мериће се различитим аршинима у Бриселу, Београду и Пристини. Како ће све то утицати на даљи процес решавања косовског питања у Магазину разговарамо са Слободаном Зечевићем са Института за европске студије.

У Женеви се састају председници Русије и Америке, Владимир Путин и Џозев Бајден. Уочи првог сусрета два лидера, о темама, питањима и очекивањима говориће спољнополитички уредник Никола Денчић.

У данашњој емисији и о положају српског језика у Северној Македонији и Црној Гори. Како унапредити сарадњу у области просвете и образовања, али и како помоћи деци заинтересованој да уче српски, о томе су, између осталог, у Београду разговарали министри просвете Србије и Северне Македоније Бранко Ружић и Мила Царовска. Шта је договорено, питамо Милутина Станчића, директора Управе за језике мањинских заједница у Влади Северне Македоније.

На последњем попису, више од 60 одсто грађана Црне Горе изјаснило се да говори српским језиком. Да ли ће тај процент бити сачуван или побољшан, након политичких промена у тој држави, да ли се враћају у уџбенике српски писци и како се чува ћирилица, о томе разговарамо са професорком Филозофског факултета у Никшићу и председницом Матице српске у Црној Гори Јелицом Стојановић.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво