Читај ми!

Телеасистенција - и помоћ, и подршка, и утеха

Иако у свету услуга телеасистенције, помоћи старима и немоћнима на даљину, постоји већ више од пола века, код нас је релативно нова и за њу се недовољно зна. Малени апарат, на врпци око врата или каишу око ручног зглавка, са тастером који се с добрим разлогом зове "дугметом спаса", само је део решења за оне који су стари и сами, као и за њихове најближе. Још много више су то телеасистенти који свакодневно и даноноћно дежурају и одазивају се на сваки позив који им се на такав начин упути. У "Магазину на Првом" упознаћете једну од њих, дипломираног андрагога Марију Божић, помоћницу директора компаније "Контакта", која већ скоро деценију пружа услуге телеасистенције на територији целе наше земље, и чути да је помоћ је често само лепа, утешна реч.

Наша гошћа биће и глумица Бранка Катић, која је управо постављена за истакнуту заступницу UNHCR-а за права избеглица у Србији. Разговараћемо шта то и колико њој значи, какви су њена лична искуства у сусретима са људима у таквој невољи, али и о њеним професионалним плановима после повратка у Србију овог пролећа.

Пратићемо и ток нове рунде дијалога Београда и Приштне у Бриселу, конференцију о будућности STEAM образовања у нашој земљи, које доноси знања из области науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, а коју организује Фондација Дивац, а у студију ће нам се придружити и колегиница Весна Ћоровић-Бутрић, одговорна уредница Редакције програма за децу и младе Радио Београда 1, овогодишња добитница награде Змајевих дечијих игара за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво