ХАГ: Изрицање другостепене пресуде Ратку Младићу

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу, изрећи ће по подне другостепену, коначну пресуду генералу Ратку Младићу, некадашњем главном команданту Војске Републике Српске. На првостепену пресуду, којом је проглашен кривим по 10, од 11 тачака оптужнице и осуђен на дозивотну казну затвора, жалили су се и тужилаштво и одбрана. Једни траже осуду по свим тачкама оптужнице, а други ослобађање.

На дан изрицања правоснажне пресуде генералу Ратку Младићу, Савету безбедности Уједињених нација биће представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу. Председник и премијерка Србије учествоваће на седници Савета која је заказана за 21 час, а због пандемије корона вируса биће одржана видео-линком, сазнаје РТС. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да верује да ће излагање председника бити историјско и да ће, како је рекла, наш народ бити поносан. Председник Александар Вучић је у петак, током обраћања градјанима рекао да ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања суда у Хагу - непоступања по обавезујућем налогу за изручење бивших посланика радикала.

Епидемијска слика у Србији је све боља. Све је мање пацијената у ковид болницама, па се затварају и ковид одељења. Грађани се вакцинишу, и до сада је обе дозе примило преко 2 милиона 200 хиљада људи.А после Америчке Управе за храну и лекове, зелено светло Фајзеровој вакцинаци за имунизацију деце од 12 до 16 година, дала је и Европска агенција за лекове. То се разматра и у нашој  земљи.

Држава данас трећи пут исплаћује 50 одсто минималне зараде у оквиру трећег пакета помоћи, а укупно је са претходна два, сваки запослен из приватног сектора који се пријавио добио по 175 хиљада динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали. Он је за Танјуг истакао да се овога пута за 50 одсто од минималца пријавило више од милион и 125 хиљада радника, односно негде око 230 хиљада предузећа.

Мали Гаврило Ђурђевић, који болује од спиналне мишићне атрофије, примио је у болници у Будимпешти "Зологенсму", најскупљи лек на свету. Гаврилови родитељи су лепе вести, уз фотографије осмомесечног дечака, поделили на друштвеним мрежама и захвалили свима који су били уз њих.
Гаврило Ђурђевић је крајем маја оптутовао у Мађарску на лечење које кошта два и по милиона евра. У хуманитарним акцијама је прикупљено 2,13 милиона евра, док је остатак новца обезбедило Министарство здравља.

 Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Ирена Јеловац.

Продуцент Ђорђе Радосављевић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво