Забавник

Време је за причу о врби. То је оно дрво што шумори крај воде и гране свија ка земљи, па се чини да је тужно. Симбол је за меланхолију, жалости и несрећне љубави. Нема плода, па је има у изрекама. И у оним за нешто немогуће и за нешто нестабилно. Таква нам је некад била и држава, па је кнез Милош почесто умео да каже да је врбова. Од врбовог прућа намештај и корпе, врбов прут за васпитавање у прошлости. Венчић од врбе на вратима - да отера свако зло. Од Врбице до Врбице.

Колико траје песма снимљена на плочи? - питало се сасвим реторички уредништво магазина Џубокс новембра 1967. године. Три минута? Четири? Понекад траје шест минута или 12 али то су специфични случајеви. Просек износи три до четири минута колико је потребно Доновану да исприча оно што осећа, да искаже своју тугу, своје разочарање, своју деликатну поезију, уз помоћ патетичних и необично музикалних акорда своје гитаре.

Када је започела музичка прича о Доновану? Постоји само један тачан датум, а то је онај који му је уписан на рођењу - 10. мај 1946. Тада се звао Донован Филипс Лич и био је мршав дечак из Глазгова, огромних и тужних очију. Сиромаштво у којем је живео и тешка болест, полиомијелитис, учинили су га знатно зрелијим но што је одговарало његовим годинама. Зато је Донован нашао утеху у музици, у песмама и у гитари...

Знате га као аутора многих Каравана, сценарија за Госте из прошлости и емисије Код два бела голуба, писао је и уређивао чувене Јовановиће, аутор је многих документарних и краткометражних филмова, а кад је требало, писао је и за Забавник, волео да измишља речи и каламбуре. Заправо, Бранислав Тодоровић Клинић на радију вероватно није писао само још за Водостање и за вести.

Био је велики познавалац историје филма и филмофил, а Џејмс Стјуарт му је био један од омиљених глумаца. Од домаћих за Забавник није било конкуренције - ту је био Ђуза Стојиљковић.

И сада, у свечарској рубрици поводом Забавниковог 40. рођендана, ето њих двојице. Један о америчком глумцу Џејмсу Стјуарту, други и о првом и о другом. Банетов текст и Ђузина интерпретација.

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво