Читај ми!

Мислимо о здрављу док смо здрави!

Највећи здравствени проблеми грађана Србије су: висок крвни притисак, болови у леђима, повишен холестерол и вишак килограма - чак 60 одсто нашег становништва муче килограми! То су неки од резултата Националног истраживања здравља становништва Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ о којем ћемо  разговарати са др Мајом Крстић, чланицом ужег истраживачког тима. Да ли је стрес крив за све или бисмо ипак нешто могли и сами да предузмемо да не бисмо постали хронични пацијенти? А стрес свакако не може бити "кривац" што мање од трећине наших грађана има изабраног зубара.... 

Исто истраживање показало је и да је сваки седми млади човек између 15 и 19 година пушач. Ближи се и Светски дан борбе против пушења у сусрет коме је Светска здравствена организација објавила графички приказ добробити по здравље сваког пушача који донесе одлуку да престане да пуши - од првих минута када је то учинио до петнаест година касније. То је био повод да се обратимо др Ики Пешић, која је 30 година радила са пушачима на одвикавању од пушења у Клиничком центру Србије на Клиници за пулмологију, члан је Комисије за контролу дувана Министарства здравља од 2003, један је од организатора и члан УО Удружења „Мисија здравља" и ауторка књиге „Програм за индивидуално одвикавање од пушења". Добићемо и одговор на питање - зашто је свако ко је оставио пушење поново истински слободан човек.

У данашњем "Магазину на Првом" и о: препоруци Савета Европе да се од данас укуну ограничења за путовања за вакцинисане особе и са листе тзв. трећих земаља; ситуацији са пандемијом короне у Индији; дебати "Род и култура у Србији" у организацији Завода за проучавање културног развитка; Фестивалу руске културе "Вернисаж" у Руском дому у Беогарду; вируелној изложби  „Југословенско-амерички односи кроз фото-објектив"  Музеја Југославије и Центра за америчке студије Филозофског факултета, као и о цени трешања и осталог сезонског воћа и поврћа у Београду.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво