Читај ми!

Милка Цветковић(105) - најстарија становница Србије

Данашње издање емисије ћемо посветити Жупи александровачкој и најстаријој житељки Србије – Милки Цветковић из Горњег Ступња. Има 105 година, блистави ум, ведар дух и бројне потомке. Преживела је два светска рата и НАТО бомбардовање 1999. године. Ватрени је навијач Новака Ђоковића и не пропушта ни један његов меч.

Бака Милка тврди да је за дуговечност важно да човек у свему буде умерен: "Не сме превише да се радује, али не сме ни превише да тугује. Треба да буде умерен и у јелу, и у пићу" И да никоме не мисли зло!"

Мунуте за здравље издвајамо за анкилозирајући спондилитис - реуматско обољење кичме и карлице о којем се мало говори, а готово 40 хиљада људи у нашој земљи болује од ове болести. О симптомима, дијагностици и лечењу анкилозирајућег спондилитиса говориће прим. др Мирјана Лапчевић, председница Удружења оболелих од реуматских болести Србије (ОРС).

И у рубрици за културу радио-таласима "идемо" у Завичајни музеј „Жупа" у Александровцу, где је недавно почела његова реконструкција. О значају те установе и о припреми сталне поставке од јесени, разговараћемо са директором Завичајног музеја "Жупа", историчарем Иваном Брборићем.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10.05.

Насловна страница - Милка Цветковић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво