Читај ми!

Забавник: Евергрин сећања на Ђорђа Марјановића

Стао је пред микрофон и почео да пева. Сви унутрашњи немири, емоције и заноси требало је да остану у ставу мирно и све да буде у гласу. И било је, али емоције су превладале, занос га је понео и млади певач кога је Радио Београд упорно одбијао на аудицијама, најпре је почео лагано да се креће у ритну песме, потом је скинуо микрофон са сталка и бина је била само његова. Свугде га је било, падао је на колена, плакао, ваљао се по сцени, глумио своје песме и обожаваоце доводио до транса и сазнања да је једно време у забавној музици завршено. Ново је почело оног тренутка када је Ђорђе Марјановић скинуо сако и завитлао га у публику. У сали је настао лом и ништа више није било као пре, ни међу публиком, ни међу певачима. Било је то револуционарно и непоновљиво.

Публика се организовала у клубове обожавалаца, ђокисти су ратовали против микиста, прва плоча Ђорђа Марјановића продата је у тиражу од 11 хиљада примерака у време када је у Југославији било свега око 20 хиљада грамофона, о његовој огромној популарности у Совјетском Савезу и свакодневним наступима пред десетинама хиљада људи писао је и амерички Нјузвик, а Јованка Броз му се писмом извињавала што није стигла на један његов концерт. Волели су га сви, и мушкарци и жене и старији и млађи, и заједно с њим на концертима и фестивалским наступима правили спектакл.

Ђорђе Марјановић је био феномен популарне културе и забавне музике једне земље које више нема. А од јуче нема нам ни њега. Нека овај Забавник буде мало хвала за све велико што нам је дао.

Уредник и водитељ - Мирјана Блажић

Музички уредник - Наташа Манчић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво