У пуцњави у школи у Казању страдало 11 особа, више од 20 повређено

У пуцњави у школи у руском граду Казању убијено је 11 особа и више од 20 је повређено. У школи је убијено седморо деце и учитељ, наводи агенција РИА Новости, позивајући се на прес службу Татарстана. Председник републике Рустам Минниханов рекао је раније да су међу жртвама четири дечака и три девојчице, сви ученици осмог разреда. Истовремено, хитне службе наводе податке о 11 мртвих, од којих је двоје деце погинуло скачући са трећег спрата у покушају да избегну масакр. Напад су, према наводима руских медија, извела двојица младића, од којих је један ухапшен и притворен, а други ликвидиран. Митови напада за сада су још непознати. У Казању је проглашено стање антитерористичке операције, а у свим образовним институцијама повећане су мере безбедности. 

Палестинци су рано јутрос лансирали на десетине ракета из Газе, а Израел је узвратио новим ваздушнима ударима. У Гази су синоћ у израелским нападима убијене 24 особе, укључујући деветоро деце. Агенција Асошијетед прес наводи да је израелска војска саопштила да су 15 убијених били милитанти, док је шест израелских цивила рањено у јутрошњим ракетним нападима палестинских снага. Војне снаге су потврдиле и да су преко ноћи извели десетине ваздушних напада на област Газе, чији су циљ била војна постројења и припадници Хамаса. Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је за Радио Београд 1 да у најновјим сукобима, нема повређених држављана наше земље.

Председник Србије Александар Вучић састао се са регионалном директорком Светске банке Линдом ван Гелдер. На састанку је било речи о новом оквиру партнерства те институције са Србијом, предвиђеном расту БДП-а, модернизацији железничког сектора и пројектима развоја локалне инфраструктуре. Посебна пажња је посвећена оснаживању еколошке одрживости и подршци транзицији ка нискокарбонској и климатски отпорној економији.

Европска банка за обнову и развој као водећи инвеститор у Србији значајно доприноси јачању српске економије и конкурентности земље, рекла је премијерка Ана Брнабић на састанку са новоизабраним и претходним директорима те Банке, Матеом Коланђелијем и Жужаном Харгитаи. Брнабићева је оценила да је за Србију приоритет сарадња са Европском банком за обнову и развој у унапређењу енергетске ефикасности и бољем коришћењу обновљиве енергије.

Тренутна епидемиолошка ситуација у земљи је боља а о евентуалном додатном ублажавању мера медицински део Кризног штаба разматраће на седници која је заказана за петак у 15.30.Наставља се вакцинација без заказивања на 225 пунктова, ускоро нови пунктови у тржним центрима. До сада је дато три милиона 830 хиљада доза вакцина, од тога је обе дозе примило милион 660 хиљада грађана. Уз то се и милион 380 хиљада рачуна као имунизовано.

На данашњи дан, пре 22-ве године, НАТО је касетним бомбама засуо Кошаре и убио 16 војника, а 40 ранио. Пет контејнера касетних бомби бачено је на  Старо Грацко у близини Липљана. Од петоро погинулих најмладја Драгана Димић имала је 4 године. Бомбе су десети пут падале по Чачку и околини, у Нишу, Пријепољу, код Велике Плане... Срушени су мостови у Кокином Броду, Житорадји. Први пут бомбе су бачене и на Владичин Хан - погинуло је двоје гимназијалаца, Милан и његова девојка Гордана.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

Продуцент Бојана Туфегџић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво