Читај ми!

Да ли ће опет бити као пре?

Да ли се полако назире крај пандемије? Ако изузмемо застрашујућу ситуацију у Индији, у овом тренутку, велики број земаља Европе и света, укључујући и Србију, бележи пад броја заражених и најављује ублажавање мера у борби против ковида. У Шпанији, после шест месеци, ових дана, уз велико славље, укинут је полицијски час, туристички најпосећеније земље припремају се за доласке страних гостију, Британија најављује окупљања у затвореном простору, у Израелу се много тога враћа на „старо“... Нико нема поуздан одговор на питање да ли ћемо ускоро престати да будемо таоци вируса, али ипак је тешко и претпоставити како би могао да изгледа крај епидемије. Еуфорија или анксиозност и страх, или помало од свега тога? Каква је могућа слика друштва, у психолошком смислу, после пандемије?

Како ускладити рад и породични живот? Да ли је решење флексибилно радно време? Овај проблем у Србији најчешће имају жене, па је, у сарадњи са Кабинетом за демографију и популациону политику, а уз финансијску подршку Европске уније, Фондација Ана и Владе Дивац, прошле године покренула пројекат "Једнаки - Ка родној равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених" који је још у току. Пројекат се реализује са намером да се утиче на неравноправност између полова у Србији, нарочито због стереотипа када је у питању улога жене у породичном животу.

Пролеће, исхрана и здравље - сада је тренутак да размишљамо о томе и ускладимо се према годишњем добу. То значи лакша, сезонски присутна храна, дакле, зелено поврће, мање масноћа и меса, активност у природи. Шта препоручују стручњаци, како да освежимо организам после тромих и тамних зимских месеци?

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво