Да ли ће једна бактерија уништити пластику која уништава воде и здравље људи?

Истраживачи са Политехничког универзитета у Хонг Конгу намеравају да искористе својство бактерија у чишћењу отпадних вода од ситних делова пластике. Наглашава се да би се користило нешто што потиче из природе, прецизно - бактерија Pseudomonas aeruginosa. Резултати њиховог истраживања још се налазе у прелиминарној фази, али су представљени Друштву микробиолога у Лондону. Да ли је човечанство на прагу проналаска који би могао да понуди дугорочно и одрживо решење за смањење загађења пластиком чија се производња у последњих 65 година увећала готово 200 пута - само је једно од питања о односу употребе пластике и здравља за др Јасмину Никодиновић-Рунић, научном саветницом Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Европска комисија недавно је најавила да жели да интензивније регулише вештачку интелигенцију у Европској унији, да повећа степен поверења у њу и да подстакне њено шире коришћење. С обзиром да је за јун најављено и да ће у Новом Саду почети да ради Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије, који ће окупити све најбоље истраживаче у тој области у целој земљи, замолили смо проф. др Бошка Николића са Катедре за рачунарску технику и информатику Електротехничког факултета у Београду да нас упути у то како би могао изгледати наш живот у будућности, која убрзано постаје садашњост, а коју би напоредо стварали људи и компјутерски програми.

У "Магазину на Првом" и о: поленским алергијама у доба короне, апелу многих светских удружења за заштиту животиња „Сеци гумицу (од маски)" и стварању нових простора културе у оквиру програмских активности Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе".

Са вама - Елизабета Арсеновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво