Читај ми!

Велико интересовање старијих Чачана за вакцинацију

Овог преподнева говоримо о имунизацији старије популације као најбољој заштити од корона вируса. О интересовању за вакцинацију чачанских житеља трећег доба разговараћемо са председником Удружења пензионера Града Чачка Миладином Мићом Савићем. Ово удружење је, у сарадњи са Домом здравља, отворило неколико вакциналних пунктова и у граду, и у сеоској средини како би омогућило лакши и бржи долазак на вакцинацију.

Како се остварује право на помоћ и негу другог лица Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање? Ко има право на овај вид новчане надокнаде и да ли се и како може изгубити право на ову помоћ? Одговоре ћемо потражити од доктора Милана Авакумовића, заменика директора Сектора за медицинско вештачење ПИО Фонда.

Током пандемије најугроженије су старије особе, јер већ имају здравствене проблеме као фактор ризика за потенцијалну борбу са болешћу. То може да отежа њихов опоравак ако се разболе од Ковида 19. У посебном су ризику старије особе које живе саме и немају подршку породице. На који начин Хуманитарна организација „Caritas" помаже старијима, како штити њихова права и пружа им подршку, чућемо од психолога Кристине Драгишић из „Caritasa" у Сремској Митровици. 

У минутима за културу говорићемо о обнови Пазарске цркве у Пироту, односно Храма "Рођења Христовог". Једна је од цркава са најлепшим иконостасом у Европи, чија је рестаурација недавно почела заједно са старим иконама. У плану је и обнова позлате дубореза и орнаментике на иконостасу. 

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београда Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/Геронтолошки центар Београд

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво