Вучић: "Успешна Србија, само ако се вакцинишемо"

У Србији опада број новозаражених вирусом корона. После дуже времена у дану за нама тај број био је испод хиљаду. Мање је пацијената на болничком лечењу што епидемијску ситуацију чини стабилнијом. Неки клиничко болнички центри, попут Бежанијске косе, излазе из црвене зоне и поново примају нековид пацијенте. Наставља се масовна имунизација грађана како оних пријављених, тако и оних који би на вакцинацију без заказивања. Ситуација јесте боља али, лекари упозоравају да пет везаних празничних дана могу да изазову разне невоље. Поручују да морамо бити одговорни, јер се борба наставља.

Председник Александар Вучић најавио је да ће 6-ог маја свим пензионерима бити исплаћено 30 евра помоћи. Дан касније, новац ће добити корисници социјалне помоћи и људи у заводима за извршење кривичних санкција, док ће предузетницима половинеа минимлаца бити уплаћена 10-ог маја. Два дана након тога, 12-ог маја, почеће исплата помоћи од 30 евра свим осталим грађанима који су се за њу пријавили, а 20-ог маја исплата 100 евра за грађане српске националности на Косову и Метохији. Незапослени на Космету могу да рачунају на помоћ од 200 евра. Током маја биће исплаћена и друга транша помоћи за аутопревознике, у износу од 600 евра.

Европска комисија издала је препоруку да се страним држављанима који су потпуно имунизовани и онима из земаља са повољном епидемијском ситуацијом, дозволе путовања у земље Европске уније без посебних ограничења. Предлажу и да се подигне праг за улазак земаља на листу оних из којих би свако путовање могло да буде дозвољено. Државе чланице Уније требало би сутра да започну расправу о том предлогу. Спутњик и Синофарам нису на листама Европске агенције за лекове, што значи да грађани Србије који су примили те вакцине, неће бити у могућности да уђу у ЕУ на основу 'вакцинационог критеријума'", објашњавају у Комисији. Истовремено, у Бриселу наглашавају да постоји и други, тзв "епидемилошки критеријум", који ће бити примаран" када је у питању укидање рестрикација на путовања у ЕУ, а за који се наводе, Србија увелико кандидује.

О вакцинацији и борби против КОВИДА 19, биће речи током данашње посете европског комесара за проширење Оливера Вархељија Србији.  Најављено је да ће са министарком Јадранком Јоксимовић обићи Институт "Батут". Европска комисија је усвојила пакет од 70 милиона евра за помоћ земљама Западног Балкана у приступу вакцинама, које су набавиле државе чланице Европске уније. Расподела вакцина ће се обавити по потреби у државама у складу са кампањом вакцинације. У том смислу, највећи део ће добити Босна и Херцеговина, док је Србија последња са 36.000 планираних доза будући да важи за земљу која врло добро стоји са кампањом имунизације грађана. После Србије, Вархељи ће сутра боравити у Црној Гори, Северној Македонији и Босни и Херцеговини, а дан касније, односно 5. маја, у Албанији и на Косову.

Навршава се 29 година од погибије  припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, 2. и 3. маја 1992. године. Злочин су, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили припадници тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација. Убијена су 42 војника ЈНА, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима. Годишњица страдања у Добровољачкој улици бицхе званично обележена 10-ог маја у Источном Сарајеву, навела је Радио телевизија Републике Српске.

На Светски дан слободе медија многи упозоравају на угроженост наше професије. Новинари врло често раде у отежаним условима, уз повећан финансијски и политички притисак, наџирање, затворске казне или насиље због тога што обављају свој посао. Према подацима Унеско-опсерваторије, од 2020. широм света убијено је 76 новинара, док су многи ухапшени, малтретирани или су добијали претње. Слобода медија и штампе је камен темељац демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама и могу да донесу изборе засноване на обавештености. "Слобода медија значи безбедност за све, поручио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ.  

Данас је други дан Васкрса - Васкршњи понедељак, којим започиње такозвана Светла недеља. Спада у „трапаве седмице", током којих се не посте ни среда ни петак. Данас се настављају гозбе и весеља, дочекују се рођаци, кумови, комшије и пријатељи.

 Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво