Читај ми!

Дечји, рани и принудни бракови у Србији - прописи, реакција и превенција

Дечји брак представља грубо кршење права детета, посебно девојчица, занемаривање детета, одузимање права на детињство, образовање, правилан и потпун развој и слободу избора, а често је присутно и злостављање детета. Међународни и национални прописи пружају задовољавајући правни оквир за превенцију и реакцију на дечје, ране и принудне бракове, али чињеница да се чак трећина ромских девојчица тренутно налази у дечјем браку представља очигледно непримењивање обавеза које проистичу из бројних међународних конвенција које је Србија ратификовала, као и из домаћег законодавства.

У оквиру пројекта „Правна помоћ лицима у ризику од апатридије у Србији", финансираног од стране Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), НВО Праxис је припремила извештај „Дечји, рани и принудни бракови у Србији - прописи, реакција и превенција". О неким забрињавајућим подацима из тог извештаја овог јутра разговарамо са Невеном Марковић из Праxис-а.

Једна од тема у нашој емисији биће и рециклажа с обзиром да су Крагујевчани добили прву паметну машину за прикупљање и сортирање амбалажног отпада у Србији, рецикломат. Од прошле године, могу не само да рециклирају пластичне флаше, лименке, стакло и остали амбалажни отпад, него и да за тај посао буду плаћени - награда је - допуна картица за градски превоз. И не само то - награде су проширене и на - гигабајте мобилног интернета.

У нашем јутарњем програму биће речи и о Светском дану игре који се обележава 29. априла са идејом да слави уметничку игру и њену универзалност која превазилази политичке, културне и националне границе, спајајући људе кроз свима разумљив језик.

Аутор и водитељ Игор Обрачевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво