Зашто је важно причати о осећањима?

Стручњаци за ментално здравље већ више од годину дана упозоравају на последице које текућа пандемија Ковида-19 већ оставља и тек ће оставити на све нас који се, поред свакодневних проблема, боримо и са измењеним условима у којима живимо од пролећа прошле године. Према броју људи који пате од депресије Србија је још пре пандемије, са пет одсто оболелих, била изнад светског просека. Према Светском економском форуму, свака трећа особа развија анксиозност и депресију проузроковану новонасталом ситуацијом, а домаћи психијатри и психолози очекују сличан тренд у Србији. Због свега тога Хемофарм фондација у сарадњи с Филозофским факултетом у Београду и уз подршку Министарства здравља Републике Србије покренула је националну кампању за очување менталног здравља, борбу против растуће депресије и стигме која прати оболеле под називом „НЕСАЛОМИВИ“. О овој теми говориће гости нашег програма - Сузана Ђорђевић, директорка Хемофарм фондације и проф. др Александар Димитријевић, психолог и психотерапеут. Претходно ћемо о томе разговарати и са слушаоцима у нашем "Питању јутра".

Говорићемо и о још једној релативно сродној теми - безбедности и здрављу на раду. И ова тема је од прошле године нераскидиво повезана с пандемијом Ковида-19, а више о њој пренеће нам директорка Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Радојичић.

Председника савеза слепих Србије Николу Ђорђевића питаћемо зашто у Србији нема паса водича за слепе (28. април је њихов дан).

Најављујемо једну позоришну и једну филмску премијеру. Игор Бојовић, директор позоришта Бошко Буха и коаутор представе, најавиће нам хип-хоп реп оперету "Мачка у чизмама" за коју су музику компоновали Момчило Бајагић Бајага и Александар Саша Локнер.

Редитељка Наталија Аврамовић говориће нам о свом филму "Пролећна песма" који ће бити приказан на предстојећем Фесту.

Чућете и прилоге о клубу љубитеља стрипа у Сомбору, упису ђака првака у Лесковцу, као и редован преглед епидемијске ситуације и процеса вакцинације у Србији и све друге актуелне вести.

Будите уз јутарњи програм Радио Београда 1!

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво