Најављени нови пројекти у Републици Српској

Државни врх Србије боравио је у посети Републици Српској. Чувајући мир и стабилност развијамо наше економије, како бисмо грађанима обезбедили бољу будућност, поручио је председник Александар Вучић у Бањалуци, где је са делегацијом Србије присуствовао обележавању Дана града. После седница Савета за сарадњу две земље најављени су и нови пројекти, међу којима су аеродром у Требињу и изградња ауто-пута од Раче до Бијељине, рекао је председник Вучић.

Обележавамо Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату и 80-годишњицу успостављања система концентрационих логора Јасеновац.  22.априла, пре 76 година, логораши из Јасеновца покушали су пробој. Преживело их је 117. Изасланик председника Србије, генерални секретар председника Сузана Пауновић и министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић положиле су венце на Споменик жртвама геноцида у
Другом светском рату на Старом сајмишту. У Историјском музеју Србије, биће отворена изложба ,,Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења".

У Спомен парку Јасеновац обележена је 76-та годишњица пробоја последњих заточеника из тог усташког логора. Венце и цвеће одвојено су положили председник Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић, председник парламента Гордан Јандроковић и представници народа жртава и антифашиста. Обележевање јасеновачког пробоја је ове године протекло у сенци неуспешне кохабитације у Хрватској, али и незадовољства представника народа жртава због недефинисаног државног става о забрани усташих симбола и поклича. Премијер Пленковић је рекао да је НДХ једно од најтрагичнијих раздобља хрватске историје и да је актуелна влада против употребе усташких симбола. Додао је да су, што се измене Кривичног закона тиче, усташки симболи већ забрањени и да је сада само питање уједначавања судске праксе и поступања.

Ситуација са короном у Србији је благо побољшана. Смањује се број лекарских прегледа у ковид центрима. Министар здравља Златибор Лончар напомиње и да је попуњено 70 одсто болничких капацитета. Од данас је, поред Фајзеровом, могуће вакцинисати се, без пријаве, и Спутњик Ве вакцином. Нови епидемијски подаци, биће објављени око 15 часова.

Посланици Скупштине Србије треба да гласају о ребалансу буџета и пет закона којим се предвиђа новац за трећи пакет помоћи грађанима и привреди.

И овај 22- април подсећа нас треба да чувамо природу! Дан планете Земље обележава се под мотом "Акција климе", а акценат је на јачању одговорности младих, образовању и акцијама чишћења отпада.

На Србија опену у осмини финала,  Душан Лајовић игра против Аргентинца Федерика Делбониса.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Владимир Михајловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво