Одрицање од права Интелектуалне својине за вакцине решило би проблем масовне имунизације

Девет од 10 људи у већини сиромашних земаља ове године може бити ускраћено за вакцину против коронавируса. Тим темпом масовна имунизација биће достигнута тек 2024. године. Зато је 175 бивших светских лидера и нобеловаца затражило од америчког председника подршку предлогу влада Јужне Африке и Индије у Светској трговинској организацији за привремено одрицање права интелектуалне својине за вакцине. Да ли је то решење за њихову праведнију и бржу расподелу широм света? О томе ћемо разговарати са Јеленом Прибић, европском патентном заступницом у Србији.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ је прилика да се још једном пошаље упозорење о размерама разарања животне средине. Топе се глечери, горе шуме, нестају многе биљне и животињске врсте, без воде за пиће би за само неколико година могло остати две трећине планете... Сва настојања да се ови процеси зауставе до сада нису дала очекиван ефекат. Има ли простора и времена да се ситуација преокрене? Саговорник нам је Горан Секулић из Светског фонда за природу.

Допринос очувању здраве животне средине дали су и студенти  мастер студија Електротехничког факултета Универзитета у Београду, који су успели да, за само 24 часа,  направе апликацију за дугорочно предвиђање загађености ваздуха. То им је донело победу на такмичењу програмера које је, по први пут, организовала Студентска унија математичара. Више детаља сазнаћемо од председника СУМЕ Стефана Дурлевића.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво