Читај ми!

Смањује се број заражених и хоспитализованих грађана

Епидемијска ситуација у Србији не побољшава се очекиваном динамиком, изјавио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић и истакао да смо из ванредне ситуације, прешли у неповољну, али не у целој земљи, јер су Нови Пазар и околина и даље жаришта. Он је рекао да је уочљиво смањење броја новозаражених корона вирусом и првих прегледа, као и хоспитализованих. Подсетио је и да се сутра у школске клупе враћају основци од петог разреда и средњошколци. Они ће наставу похађати у мањим групама, наизменично - непосредно и на даљину. Старији основци смењиваће се дневно, а средњошколци недељно.

Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је да Одбор за уставна питања и законодавство није усвојио предлог за промену устава, већ је донео одлуку да пре усвајања треба обавити још један круг консултација, због потребе да се формира шири друштвени консензус. Истакао је да је реч искључиво о промени која се тиче независности правосуђа и да су наводи да ће се мењати преамбула о Косову - празне приче. Дачић је најавио и да сутра почињу прве консултације европских парламентараца са посланичким групама парламентарних странака које ће трајати онлајн до 22-ог априла, а да ће се после тога одржати консултације са ванпарламентарним странкама. Додао је да међустраначки дијалог неће почети пре јуна.

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је у Техерану са иранским министром пољопривреде Каземом Хавазијем о унапређењу сарадње две земље у тој области. Нагласио је да су претходне три године у Србији биле рекордне по приходу од пољопривреде. Претходно се састао са председником Ирана Хасаном Роханијем и председником парламента Мохамедом Багером Галибафом. Констатовано је да су политички односи две земље одлични и да то треба да се пренесе и на економску сарадњу. Селаковић је навео да посета Ирану треба да представља припрему за састанак Мештовите комисије две земље.

У Ирану је најмање пет особа повређено у земљотресу магнитуде 5,9 јединица Рихтерове скале који је погодио јужну провинцију Бушер, где се налази нуклеарна електрана. Иранска новинска агенција ИРНА преноси да је на том подручју нестала струја, а да су телефонске везе и интернет у прекиду. Владин званичник је изјавио да не постоје информације о штети у нуклеарном комплексу. Државна телевизија јеприказала снимке са мобилних телефона на којима се виде срушене куће и други оштећени објекти. На терен су послати спасилачки тимови и 50 амбулантних возила.

Чешка протерује 18-оро запослених у руској амбасади због сумње да је руска обавештајна служба била укључена у експлозију у једном чешком складишту оружја пре 7 година. Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова каже да чешке власти знају какав ће бити одговор Москве. О својој одлуци Чешка је обавестила НАТО и Европску унију, а шефови дипломатија Уније ће о томе разговати на сутрашњем састанку.

Компанија Зиђин саопштила је да ће захтеви инспекције бити у потпуности испуњени до краја априла и да ће компанија елиминисати и најмањи утицај на квалитет воде у реци Пек. Наводи се да су до 16-тог априла очишћени сви постојећи таложници за прихват атмосферских вода, као и корито реке Мали Пек. Инсталиран је и један ултразвучни мерач протока воде за мерење количине течности која се испушта у реку, док ће други бити постављен најкасније прекосутра. Зиђин је добио рок да до 30-тог априла отклони неправилности које је уочила инспекција.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести:Ирена Јеловац и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво