Пандемија вируса корона убрзала лоше демографске трендове у Србији

"Према првим резултатима виталне статистике за 2020. годину, у Србији је први пут рођено мање од 62.000 беба, док смо истовремено имали повећану смртност - умрло је око 115.000 људи. Пандемија је утицала и на смањење броја рођених и на повећање броја умрлих, што између осталог за резултат има рекордно негативну вредност природног прираштаја - више од 53.000 у минусу. То значи да смо изгубили један мало већи град у Србији, као што су Параћин, Бачка Паланка или Рума", изјавила је недавно Гордана Бјелобрк, начелница Одељења за демографију Републичког завода за статистику. Био је то и повод да је замолимо да буде саговорница "Магазина на Првом" те да додатно прокоментаришемо те више него упозоравајуће резултате.

Шта доноси Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије? Да ли ће његова примена омогућити нашој држави да привуче најављене две милијарде евра инвестиција у ветропаркове? О томе какву ће енергетску политику Србија убудуће водити и како ће она утицати на домаћу економију, али и животну средину разговараћемо са експертом за одрживу енергетику и обновљиве изворе Мајом Турковић, директорком компаније ЦЊП глобал за Србију.

О комбиновању вакцина против ковида различитих произвођача ради постизања бољег ефекта имунизације разговараћемо са докторком биохемије у Институту за примену нуклеарне енергије - ИНЕП Даницом Ћујић, а председника Савеза пчеларских организација Србије Родољуба Живадиновића питаћемо како је дошло до преплављивања нашег тржишта фалсификованим медом из увоза.

С обзиром да је од 19. априла дозвољен улазак туриста из одређених земаља у Грчку, међу њима и наше, због чега расте интересовање у домаћим туристичким агенцијама,  покушаћемо да сазнамо да ли се зна хоћемо у таверне и на плаже ићи са маскама и како ће уопште изгледати овогодишње летовање.

Са вама - Елизабета Арсеновић
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво