Читај ми!

60 година емисије Време спорта и разоноде

Галерија шампиона

Титула стиже у Нови Сад. Војводина је стари-нови шампион Србије. Осамнаести укупно, а пети узастопнИ златни бисер нанизали су црвено-бели из `српске Атине`, пошто су у четвртој утакмици финала плеј-офа савладали екипу Партизана у невероватно узбудљивом мечу. Београдски црно-бели били су и у том мечу изузетно тврд орах, па је успех Воше тим већи, момци су заиграли како ваља кад је било најтеже. Првака државе до нове титуле с клупе је довео легендарни Слободан Бошкан, који је један од наших саговорника у данашњој емисији.

Кошаркашице Црвене звезде освојиле су 32. шампионску титулу у историји клуба. Најмлађа екипа у елитној лиги је првак Србије. Црвено-беле су у трећем мечу финалне серије плеј офа савладале Арт Баскет, освајача Купа, и тако четврти пут узастопно подигле шампионски пехар. До титуле су девојке у црвено-белом дошло вођене искусним Драганом Вуковићем, који вероватно више и не зна колико је трофеја освојио са Звездо, Најефикаснија у одлучујућем мечу до титуле била је Нађа Недељков, док је МВП сусрета била Ивана Катанић, капитен екипе, наша саговорница у овом издању емисије `Време спорта и разоноде`.

Из света рукомета - први трофеј ове сезоне отишао је у руке рукометаша Војводине. Они су у финалу Купа Проф др Бранислав Покрајац, нашег најмасовнијег такмичења, савладали екипу Металопластитке резултатом 19:17 и тако одбранили пехар освојен прошле године. Мали број постигнутих података сведочи о изузетној борбености и чврстим одбранама ривала
, у другом делу игре Новосађани су дошли до предности коју нису испуштали до завршетка утакмице. Тако је Војводина освојила трећи пут узастопно драгоцеби пехар, седми пут укупно, сви комплименти за њене играче, као и стручно штаб предвођен Борисом Ројевићем, кога ћемо чути током овог поподнева.

Одбојкашице Уба освојиле су прву титулу првака Србије, пошто су на свом терену победиле екипу ТЕНТ-а са 3:2 , у петом мечу финала. У мечу препуном преокрета и квалитетне одбојке, Уб је повео са 2:0 у сетовима, Обреновчанке су успеле да изједначе, али је домаћи тим био бољи у петом сету и славио после 116 минута игре. Све што одбојку чини лепом и узбудљивом, могло је да се види у овој финалној серији, комплименти обема екипама, о великом успеху разговарамо са Љиљаном Ранковић, примачем сервиса у редовима новог првака државе, иначе нашом интернационалком богатог искуства и играчицом коју би сваки европски клуб пожелео да види у својим редовима. 

Сезона сениорских такмичења стандардним ваздушним оружјем у Србији завршена је `Војводина купом` у Новом Саду. Већ овог викенда, у истом граду, почиње  сезона малокалибарским оружјем, првим колом Купа Стрељачког савеза Србије. Троје сениорских репрезентативаца пиштољем Јасмина Миловановић (Академац), Дамир Микец (Полицајац) и Душко Петров (Кикинда) су период између две сезоне искористили за заједничке припреме у „српској Атини". Троје чланова националног тима су тренирали и ваздушним и малокалибарским пиштољем. Данас ћемо разговарати с Дамиром Микецом, једним од наших најтрофејнијих стрелаца, од кога увек и свуда очекујемо максималне домете, па тако и сада, на предстојећем Европском првенству које се крајем маја и почетком јуна одржава у Осијеку.

Српски веслачи Милош Васић и Мартин Мачковић освојили су бронзану медаљу на Европском првенству у Варезеу, у дисциплини двојац без кормилара на 2.000 метара. Комплименти иду и на рачун тренера нашег двојца Николе Стојића. Српски тандем спрема се сада за регате које ће бити одржане од 30. априла до 2. маја (Хрватска), односно од 21. до 23 маја (Швајцарска), а наша јавност жељна је још лепих вести, баш попут ове каква је стигла из Варезеа. Све то, наравно, у циљу постизања максималне форме за дуго чекане и прижељкиване Олимпијске игре у Токију. Разговараћемо с њима овог поподнева о свему што их очекује у периоду који долази. 

На Европској олимпијској квалификационој регати, која је одржана у Варезеу, наша веслачица Јована Арсић је у женском скифу испунила олимпијску норму и представљати Србију на ОИ у Токију предстојећег лета. Јована је имала тежак задатак у Италији, а чињеница да олимпијску норму у финалу није испунила ни Гркиња Анета Кириду, бронзана са прошлогодишњег Европског првенства - која је у овим квалификацијама освојила прво место управо у групи у којој се такмичила и наша веслачица - јасно говори какву је конкуренцију Арсићева морала да победи кроз квалификације, полуфинале и финале да би обезбедила пут у Токио. Јована је прва представница женског дела веслачке репрезентације Србије, након Иве Обрадовић, која ће бранити боје наше земље на најпрестижнијем такмичењу! Такође, прва представница Веслачког клуба "Црвена звезда-Београд", након Милоша Томића на Олимпијским играма. Јована,с којом данас разговарамо, као и њен тренер Душан Ковачевић, апсолутно заслужују све комплименте.

Баш доста успешних девојака и момака из света спорта овог поподнева у нашој емисији. Њима придодајемо и нашег интернационалца у кошарци Аљошу Митровића, који се вратио у Србију после сезоне проведене у Бахреину, где је играо за екипу Мухарака. У истој земљи играо је и за Етихад, у Саудијској Арабији за Абху, у Катару је био члан Ал Ахлија, а у Ираку за Ал Хутут Ал Џавију. Био је шампион Грузије са Динамом из Тбилисија, играо за подгоричку Будућност у Еврокупу, као и за наш Партизан у Евролиги. Доста повода за фини поподневни разговор нашег колеге Милана Биговића са овим момком који је већи део каријере провео на дестинацијама о којима релативно мало знамо када је овај лепи спорт у питању.

Говоримо, наравно, као и сваке суботе, и о културним догађајима, као и о дешавањима у свету који нас окружује. Поводом једанаесте годишњице од обнављања, Авалски торањ и овог априла планира разноврстан културни садржај за посетиоце-забава, дегустација специјалитета и понуда садржаја из целе Србије, програми за децу, очекују нас  24. априла. На сцени Дома војске у Панчеву 11. априла ове године одржано је Балетско такмичење класичног и модерног балета у организацији Центра за игру из Панчева на коме је наступило преко 500 такмичара државних и приватних балетских школа, плесних клубова и студија из Србије. Коначно нам стиже и Београдски фестивал краткометражног и документарног филма, на коме ће-уз све остало-награда за животно дело постхумно припасти Зорану Симјановићу, једном од ретких српских аутентичних стваралаца тзв.примењене музике. Библиотека Центра за културу Кладово, у сарадњи са Библиотеком града Београда, представља  документарну изложбу "Толстој и Достојевски у српској култури". Удружење визуелних уметника Ужице у галерији `Рефлектор` представља изложбу Константиноса Петровића, уметника родом из Ваљева. Рок бенд `Тунел`, ког су ауторски предводили гитариста Љуба Нинковић и басиста Влада Јанковић Џет, добио је коначно свој први концертни албум "Уживо 1982-1985", на компакт диску и дигиталним платформама у издању промотерске куће `Лонг Плеј`.

`Зашто не треба да будете савршен родитељ`- назив је новог приручника Невене Ловринчевић, психолога и аутора неколико корисних књига намењених родитељима, у издању `Креативног центра`. У Изложбеном салону Културног центра Зрењанина 22. априла биће отворена изложба под називом `Маске-твоје и моје, ваше и наше`, аутора Милутина Мићића. Традиционална колективна изложба `Погледи 2021` отворена је у `Галерији 73` на Бановом брду. АФА, заједница која је посвећена оснаживању жена кроз иновације технологије, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Теленор Фондација 22. априла позивају заинтересоване да испрате хакатон за девојчице. који ће бити одржан у Музеју Југославије у Београду.  `Нама је прошло и будуће време или Исијавање ума`-то је ново издање афористичара Милорада Ћосића , члана Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Војводине и Београдског афористичарског круга. Ирена Ковач, уметница из Кикинде,  слике и цртеже у комбинованој техници за ликовно представила је на изложби „Неозбиљан случај".у Центру за ликовно образовање „Шуматовачка".

Сајам предузетништва Војводине одржава се 22. и 23. априла на Новосадском сајм. Премијера драмско-циркуске представе `Свету се не може угодити`, према чувеној народној причи, у режији ауторке и глумице Данке Секуловић, одржана је недавно у Малом позоришту `Душко Радовић`. Поводом Светског дана књиге, Градска библиотека из Краљева, едиција `Повеља`, Хемијско-медицинска школа из Вршца и Удружење `Тачка сусретања` преређују вече под називом `Затвори очи и кажи књига` 23. априла у Салону код Порте у Вршцу. О актуелним догађајима из света културе ове суботе говоре и Милена Зупанчич, Мики Крстовић, Слобода Мићаловић, Егон Савин, Милош Биковић, Миодраг Радоњић, Нела Михаиловић, Милан Цаци Михаиловић, Лазар Ристовски, Дејан Зечевић, пијанисткиња Тамара Стефановић и други.

Фотографкиња и уметница из Београда Лидија Антоновић освојила је две награде у две категорије Међународног такмичења за позоришну фотографију `Изложено позориште`, у оквиру конкурса `Позориште у фотообјективу 2021`, у граду Одеси, у Украјини. Уметница Јована Вишњић такође представља своју нову изложбу, чућемо и селектора рукометне репрезентације Србије Уроша Брегара, рвача Бранка Ковачевића, шаховског судију Небојшу Баралића, Андреу Арсовић и друге. На Старом сајмишту јуче је отворен Јапански парк, под покровитељством града Београда, Олимпијског комитета Србије, Јапанске пословне алијансе у Србији и јапанске амбасаде. Прошле године је на овом месту, у блику олимпијских кругова, засађено 67 стабала јапанске трешње, симбола тамошње културе, о томе из прилога нашег колеге Милоша Панића, који је забележио и доњу фотографију.

Витез кулинарства Милијан Стојанић припремио је нови предлог јеловника за недељни ручак, а екипа у којој су Катаррина Епштајн, Весна Гемовић и Саша Хајдин даће све од себе да проведете пријатно поподне уз програм Радио Београда 1, уз ново издање породичног магазина `Време спорта и разоноде`.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.
 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво