Уговор о доживотном издржавању је тешко оборив

Удружење пензионера "Стари град" најстарије је и најбројније удружење пензионера у Београду, па и у Србији, са око 20 хиљада чланова. Многи старобеоградски житељи су у овој асоцијацији, одласком у пензију, пронашли кутак за дружење и своје хобије. Ту су постали успешни сликари, вајари, свирачи, писци… Путовања и дружења су њихова страст, али их је пандемија вируса корона последњих годину дана зауставила у томе.

Ипак, почетак имунизације и све већи број вакцинисаних, полако их враћа уобичајеном животу. О новинама и бесплатној правној помоћи, данас  разговарамо  са  проф. др Снежаном Неном Шантић, председницом Удружења пензионера "Стари град" у Београду.

Нови Пазар је од почетка пандемије претрпео тешке последице од корона вируса. Прошлог лета  живот  је  због заразе изгубило више десетина људи, а борба против Ковида  и даље траје. У тој бици највећи терет су поднели здравствени радници, али су се херојски борили и запослени у Центру за социјални рад и у Домском одељењу за смештај старијих лица у оквиру тог центра.У овом дому ни један старији житељ није заражен, захваљујући доброј организацији  рада. Да би сачували  своје и животе и станара,  запослени су провели  више од три стотине дана у карантину. О тренутној епидемијској ситуацији, вакцинацији и пријему нових корисника говориће руководилац Домског одељења  Енвер Даца. 

Минуте за здравље  посветићемо  менталном здрављу  током пандемије. У  тој  пандемији неки људи су изгубили своје ближње, неки - посао и сигурност. А  многи  и данас живе у страху да се не разболе и потпуно су се повукли у себе.  Научна истраживања показују да су психички погођене све категорије становништва - од тинејџера до најстаријих. Са короном су стигли и брига, и туга, и неизвесност, па и кривица што се осећамо лоше. О превазилажењу таквих стања  са директорком Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић" у Београду  Иваном Сташевић Карличић разговарао је колега Дејан Ерић. 

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један,10:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво