Оне су понос Срема

Инђија је нови члан женске одбојкашке Суперлиге. Победом од 3:1, над директним ривалом у борби за прво место, Радничким Бластерс у Београду, екипа коју је са клупе водио тренер Никола Јерковић, заузела је прво место у Првој лиги, са билансом 22-2 и 60 освојених бодова. То је највећи успех у историји клуба из равног Срема, основаног 1962. године. С друге стране, наш саговорник, Никола Јерковић, с успехом је водио екипе елитне дивизије, има доста искуства по том питању- чак тринаест година, и уз неколико појачања сигурно ће од Инђије начинити екипу која ће бити тврд орах свим ривалкама у наредном шампионату.

Одбојкашице Уба победиле су на свом терену екипу ТЕНТ-а са 3:2 (25:19, 24:26, 23:25, 25:13, 15:13), у трећој утакмици финала плеј-офа Суперлиге Србије. После готово два сата игре, Уб је стигао до тријумфа и вођства од 2:1 у серији и налази се на корак од прве титуле првака Србије. Наша данашња саговорница, Софија Медић, једна од ударних игли Убљанки, тај меч окарактерисала је турбулентним, и заиста јесте такав био. Две јаке екипе одлучују о титули шампиона, данас је на реду четврти меч, оно што је извесно- биће доста неизвесности. Блокер Уба, некада главни адут суботичког Спартака, баш као и њене клупске другарице, нада се `брејку` и прослави већ у Обреновцу.

Слађана Поп Лазић, истакнуто име српског рукомета, одлучила је да више не игра за репрезентацију Србије. Одлука је коначна и неопозива- жели да се максимално посвети клупској каријери, а да у државном тиму пружи прилику млађим играчицама. Слађана Поп Лазић је за најбољу селекцију Србије одиграла 110 утакмица и постигла 324 гола, па јој сигурно није било лако да донесе једну овакву одлуку. Нешто више сазнаћемо у разговору с њом, уочи једне од утакмице шампионата Француске, земље галских петлова у којој Поп Лазићева важи за једну од највећих спортских звезда.

Футсал репрезентација Србије задобила је тежак ударац у Вршцу, где је одиграла само 4:4 са Румунијом, иако је на нешто више од три минута пре краја меча водила са 4:2 и имала све у својим рукама по питању пласмана на Европско првенство у Амстердаму и Гронингену наредне године. Наш државни тим сада мора да се `вади` 14. априла у Зеници, против Босне и Херцеговине, која је већ обезбедлила историјски пласман на Европско првенство и да баца поглед на остале резултате. Нада наравно није изгубљена, с обзиром да постоји и плеј-оф меч између две најлошије другопласиране екипе у групама, али ће овај кикс тешко пасти српским репрезентативцима на психолошком плану. Женска фудбалска репрезентација Србије поново је на окупу, селектор Предраг Гроздановић још једном жели да провери све расположиве снаге, за утакмице које следе. Селектор Предраг Гроздановић позвао је 23 фудбалерке, које су заједно од 5. априла, у сусрет жребу за нови квалификациони циклус за Светско првенство, који ће бити одржано 30. априла, док квалификације почињу у септембру.

Наравно, поред спорта, бавимо се- већ традиционално- и осталим дешавањима који оплемењују душу, догађајима из јавног, културног и уметничког живота. У Малој галерији УЛУПУДС-а јуче је отворена изложба керамике уметнице Душице Бајић, под називом `Пар-непар`. Изложба слика Иване Јелић постављена је у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну. Награду `Терпсихора`, престижно признање које се додељује на годишњем нивоу уметницима или институцијама културе у области уметничке игре, за 2021. годину добила је Олга Олћан, солисткиња Балета Народног позоришта у Београду.

Изложба и истраживачки рад `Колекција деценија` темеље се на уметничким радовима из колекције `Октобарски салон`, овога пута реализују се у сарадњи са Наташом Радосављевић-Кузмановић, вишом кустоскињом Градске галерије савремене уметности Смедерево и Музејем у граду на Дунаву. Изложба радова Јелене Сташевић, академске сликарке, биће доступна за посетиоце од 13. априла у Малом салону Народног музеја у Зрењанину. Изложба Александре Илић под називом `Директан пренос-укључити звук` отворена је у Продајној галерији `Београд` и биће пред очима љубитеља уметности до 26. овог месеца.

Од данас, па до 17. априла, публика ће имати прилику да се упозна са позоришном сценом `Пароброда` и да погледа представе које већ неко време чине стални репертоар, али и да виде нова остварења која ће у скоријем футуру бити део позоришног репертоара, о томе нам прича Дијана Милошевић. Поводом сто година од рођења Астора Пјацоле, колоса међу великим мајсторима танга и врхунског иноватора овог жанра, у дворани Задужбине Илије М. Коларца сутра у 11 часова музицираће `Либеркватро танго` ансамбл. Један леп концерт најавиће нам пијанисткиња Теа Димитријевић, док нам Александар Шандоров, такође мајстор црно-белих дирки. прича о пројекту `4 маљчика` и њиховој инструменталној верзији песме `Док добују кише у ритму там-тама`, у знак сећања на Владу Дивљана. У сарадњи са студентима Факултета организационих наука, Културни центар Чукарица током овог месеца организује серију радионица на тему `Заштита деце на интернету`. Чућемо и како је прошла хуманитарна аукција слике с потписом Жељка Обрадовића, организована с успехом у Чачку, о тома нам, из града на Морави прича новинар Ђурђе Мечанин.

У издању `Креативног центра`, у едицији `Различак`, објављена је збирка прича `100 лица столица`, чија је ауторка наша позната списатељица Јасминка Петровић, на њој су радила чак 22 илустратора. На сцени Омладинског позоришта Дадов прексиноћ је одржана премијера представе `Животињска фарма`, рађена по истоименом роману Џорџа Орвела. По мотивима бајке браће Грим, настала је представа `Ивица и Марица`, која је такође премијерно изведена пре два дана, и то у позоришту лутака `Пинокио`. Фудбалски клуб Рудар из Сењског Рудника један је од старијих у Србији, основан је давне 1923. године и од тада никада није престајао с радом. Представиће нам га председник клуба Марко Варга.

Пројекат београдског архитекте Данила Дангубића `Самоодрживи град` изабран је, у великој конкуренцији, да представља Србију на Бијеналу архитектуре у Сеулу, у септембру ове године. Негослава Станојевић, дипломирани економиста по струци, новинар по занимању, чувар наших наречја кроз своје књиге, има ново издање- зове се `Блага реч`. Чућемо и Весну Бонџић, оснивача Центра `Милица`, добитницу награде за животно дело у вези са борбом против карцинома дојке. `Философ` и `Господин Јова` су два непозната и необјављена рукописа Милутина Бојића, која се од пре неки дан могу видети у Музеју српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу `Адлигат`, ту је и сведочење његовог потомка, новинара Мирка Бојића.

Витез кулинарства Милијан Стојанић даће и данас свој пуни допринос, новим предлогом јеловника за недељни ручак, баш као и стални чланови првог тима ове емисије- Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Саша Хајдин. Биће ту још саговорника, као и низ прилога, информација, укључења током још једног суботњег поподнева уз радио.Слушаћемо и старе хитове који су отишли у незаборав, као и најновије снимке домаће и светске музичке продукције.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво