Мраз оштетио процветале воћњаке

Протекла недеља била је веома изазовна на воћаре који су две критичне ноћи провели у засадима бранећи тек процветале воћке од мраза. Штете у воћњацима ипак ће бити, посебно у онима који су на нижој надморској висини.

Произвођачи свиња у великом су проблему због слабе потражње и веома ниске откупне цене товљеника. У решавање проблема укључило се и Министарство пољопривреде које је, после састанка са Удружењима узгајивача свиња, саопштило да је договорено да прва мера помоћи буде повлачење 15 хиљада товљеника за Републичке робне резерве. Поред тога, биће обезбеђена размена товљеника за кукуруз. Фармери се надају да та размена неће бити по тржишним условима јер је цена товљеника ниска, а кукуруза висока.

Мада произвођачи сматрају да је највећи кривац за лоше стање у свињарству увоз, у Привредној комори Србије кажу да је увоз свињетине у прва два месеца упола мањи него у истом периоду прошле године.

Због неповољних временских прилика пролећна сетва је одложена, али већ од сутра трактори би требало да уђу у њиве. Стручњаци кажу да нема шта да се чека јер треба искористити постојећу влагу за плићу сетву.

Хладно време вратило је пчеле у кошнице и зауставило радове на пчелињацима. О томе смо разговарали са дугогодишњим пчеларима Добривојем Јовановићем и Радмилом Теофиловић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво