Читај ми!

Забавник

Глен Гулд је био врсни пијаниста, композитор и музиколог за којег устаљена правила нису важила. Ни животна, ни концертна, ни музичка. Музику је тумачио по свом специфичном осећају, на клавиру је изводио дела писана за оркестар, снимао је и монтирао музичка дела онако како их је чуо у глави. Слушаоци су од њега увек могли да очекују неочекивано. Ноте је научио да чита са три године, а на концертном подијуму као одличан пијаниста појавио се коју годину касније и једино што га је истински занимало читавог живота била је музика. Уосталом, и гени су ту морали имати неког утицаја, јер му је деда био рођак чувеног композитора Едварда Грига.

Глас који се речима не може описати - тако је било и седамдестих, када је Ал Грин био на врхунцу популарности, тако је и данас. Амерички госпел и соул певач, рођен је као Алберт Грин 1946. године у Арканзасу, а догађај који је скренуо пажњу јавноти на њега збио се крајем 1974. када се његова тадашња девојка, Мери Вудсон, у душевном растројству због изневерних брачних очекивања, пред њим убила. За Грина, то је био "позив на буђење", који га је сасвим понео ка богу те се заредио у Мемфису и постао пастор. Прикључио се пентакосталној цркви Фул Госпел Табернакл, те је отуд познат и као велечасни Ал Грин.

У поетском кутку Забавника - словеначки песник, есејиста и преводилац Урош Зупан. Његова песма Књига снова II победила је у напетим квалификацијама међу другим његовим песмама највише због Вистана Хју Одна и Чарлија Чаплина, а делом и због психоделије седамдесетих. Књигу снова II Уроша Зупана са словеначког је превела Ана Ристовић, а говори је глумац Милан Милосављевић.

Аутор: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво