Читај ми!

Путеви српске емиграције- Америка и Немачка

Без познавања историје Српске православне цркве готово да је немогуће истражити путеве српске емиграције. Историчар Милован Балабан примећује да су Срби опстајали тамо где је постојала српска црква. Тамо где је није било, асимилација је била лака и брза.

Вечерас говоримо о српској заједници на америчком тлу непосредно, током и после Другог светског рата, утицају црквеног раскола на свакодневни живот тада бројне српске емиграције и дубоке поделе које је раскол изазвао унутар породица, укључујући краљевску.

У Немачку се, годишње, из Србије досели око 57.000 Срба. Легално у тој држави, по проценама, борави око 820.000 грађана српске националности. Срби су добро интегрисани у немачко друштво, каже Славица Тина Кинтеро Мароне, потпредседница Централног савета Срба у Немачкој.

Избор музике: Снежана Станојевић

Уредница емисије: Гордана Глигорић

veceras.zajedno@rts.rs

Вечерас заједно

Autor:
Уредник редакције Ружица Зоркић Радичевић

Емисија магазинског типа која се емитује сваког петка од 21 час. Настала је 8. маја 1970. године с намером да одржава контакт с нашим људима који, како се наводи и у шпици емисије, „живе и раде далеко од родног краја“. Данас је емисија, осим дијаспоре, окренута и Србима у региону. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво