Читај ми!

Пренос рукометне утакмице Србија-Мађарска

Из Ђера у Токио

У оквиру данашње емисије, од 17 часова и 30 минута Радио Београд 1 преноси другу утакмицу квалификационог турнира за Олимпијске игре, између репрезентације Србије и селекције домаћина Мађарске. Наше даме јуче нису пружиле лошу игру, у првом сусрету са Русијом, посебно не у првом делу игре, али су на крају актуелне олимпијске шампионке биле боље и победиле резултатом 29:24. Мађарска је лако с паркета `почистила` селекцију Казахстана, било је 46:19. Две прволасиране селекције са овог турнира обезбедиће место за најзначајнији спортски догађај планете. Репортер из Ђера биће Дејан Николић.

Кошаркашице екипе Арт Баскет начиниле су истинско изненађење освајањем националног купа, пошто су у финалном сусрету Купа Милана Циге Васојевића у Вршцу савладале новосадску Војводину и тако пригрлиле први трофеј у својој недугој историји, да заузима почасно место у клупским витринама. Власница и директорка клуба Ана Мркић и тренер Милош Видосављевић одушевљени су учинком девојчица у ружичастим дресовима, од којих су само њих три рођене у прошлом веку, све остале су деца новог миленијума. Функционисале су савршено на завршном турниру, не зна се ко је више допринео овом успеху, све су дисале као једна и оствариле део својих снова. Разговарамо данас са Вишњом Стефановић, која је проглашена за најкориснију играчицу турнира, младом Краљевчанком, која је одмах после освајања трофеја продужила уговор са `уметницама`. Већ данас у 17 часова очекује их прва утакмице полуфинала плеј-офа, играће опет са Војводином- данас у Новом Саду, а у среду на свом паркету. Други полуфинални пар чине Црвена звезда и Радивој Кораћ. Браво за Арт Баскет, основан 2009. године у Београду као женски кошаркашки клуб са циљем промоције игре под обручима, али се убрзо укључио у званиучну лигу КС Београда, потом ушао у Другу лигу, па у елитни ранг такмичења- остало знате...

Пролепшао нам се, богами, и боксерски спорт- доказ за то је наша саговорница Амела Мелеги, арбитар племените вештине, али и још неколико њених колегиница које је милина видети међу конопцима- слично размишљају и публика, и боксери, као и њихове колеге судије. Амела је рођена Зрењанинка, боксом је почела да се бави пре 11 година, и то у клубовима из свог града- најпре у Петрограду, потом у Банату, у коме је и сада активна као рекреативац. Дељењем правде бави се шест година. Судила је на елитним такмичењима, попут Београдског победника, Омладинске златне рукавице, Војвођанске златне рукавице, Купа нација...Активно суди на мечевима Супер лиге Србије, Регионалне лиге Војводине, а у последње две године активна је и у свету професионалног бокса, како код нас, тако и на иностраним ринговима.

Женски одбојкашки клуб Железничар још једном је потврдио да је Лајковац један од епицентара српске одбојке. Пре неколико дана чланице популарне дизелке трећи пут су пригрлиле драгоцени трофеј, од укупно четири учешћа у самој завршници најмасовнијег такмичења. Врло убедљиво, на паркету у Врњачкој Бањи, савладале су екипу Уба, без изгубљеног сете и тако власнику клуба Живораду Лазаревићу и свима у овом лепом месту поново омогућили огромне количине радости. И председник општине Лајковац Андрија Живковић био је поносан, о тренеру Бранку Ковачевићу и његовим сарадницима и да не говоримо. Не треба заборавити важан податак да је почасни председник клуба Радован Бели Марковић, један од најзначајнијих савремених српских књижевника. Јовану Миросављевић, са којом разговарамо овог поподнева, својевремено смо упознали као играчицу Јединства, са тимом Железничара такође је остварила доста успеха, а овај пехар много значи због тога што Жеље неће бити у завршним биткама шампионата Србије. Лајковац има много разлога да се дичи својим девојкама и, наравно, да ужива у многим `лајковима` на друштвеним мрежама, као `главни град државе Фејсбук`, како га од миља зову.

Музички дуо `Playade` заиста је посебан и специфичан, јединствена појава у свету нота код нас, већ и због тога што једна чланица, Жељка Милошевић, свира електрични харфу, а наша саговорница Јулијана Винцан дивним вокалом доприноси одличном звучном ефекту.Обе ове даме су свестране, активне су на разним уметничким пољима, а као `Playade` су се заиста пронашле, апсолутно се разумеју и стварају лепу аудио и видео слику, за шта год се ухвате, шта год одаберу. Данас премијерно слушамо обраду песме `Програм твог компјутера`, композитора Давора Тоље, коју је својевремено изводила група `Денис&Денис`, младе Београђанке направиле су и атрактиван спот с овом темом. Разговараћемо са Јулијаном Винцан и о томе како користе време током ковид пандемије, очито да су оне пронашле добар начин да ментално буду јаке, исправно резонујући да је у креативности и послу спас.

Због већ поменутог преноса рукометне утакмице из Ђера, у којој се одлучује хоће ли наше девојке на Олимпијске игре у Токио, мање је - разумљиво- прилога из других области, али свакако да ћемо слушаоце информисати о лепим дешавањима и из других спортских дисциплина, као и из света културе, јавног и уметничког живота. Гордана Кнежевић са Новосадског сајма најављује нам чак три догађаја- `Дане Лазе Костића`, виртуелну изложбу слика Саве Шумановића, као и Сајам образовања. Удружење `Тачка сусретања` из Вршца сутра приређује песнички перформанс под називом `Мементо, Вршац`, поводом Светског дана поезије. Новак Ристановић, члан планинарског клуба `Старица` из Мајданпека, у ногама има успон на најлепше планинске врхове Србије, делић успомена и атмосфера сачувао је, са колегама, на фотографијама приказаним на изложби `Природа и друштво очима планинара`, отвореној у Галерији тамошњег центра за културу. У истом граду вредно раде и женска и мушка кошаркашка екипа `Златара`, о којима нам прича Боривоје Паско. Данас је, иначе, Међународни дан борбе против рака дојке, обележићемо га уз драгоцену причу проф др Ане Цветановић, специјалисте интернистичке онкологије на Клиници при УКЦ Ниш.

Младен Милосављевић је етнолог, писац, редитељ и уредник јединог часописа у Србији који се бави фолклорном фантастиком. Како се у та његова интересовања уклапа Језава, речица које се у Смедереву улива у Дунав, крај древне тврђаве, сазнаћемо управо из романа под тим називом. Додељене су награде `Димитрије Парлић`, иза којих стоји Удружење балетских уметника Србије, а познати су и лауреати признања `Радоје Домановић- пресрећни смо што награду за животно дело, под овим називом, добија Бора Ољачић, легендарни уредник и новинар нашег програма, хумориста кога и данас радо помињемо по добру и ми и слушаоци, па ћемо га данас,с нескривеном радошћу, поле много година, чути у овој емисији. У Музеју Југославије почело је снимање играно-документарне серије `Јованка Броз и тајне службе`, из пера сценаристе, генерала у пензији Светка Ковача, који нам ексклузивно представља шта ћемо гледати у овој занимљивој причи. Млади песник Коста Косовац, који је у нашој емисији гостовао као литерата без објављене књиге и напросто одушевио слушаоце Радио Београда 1, постао је власник књижевног првенца, збирке под називом `Џемпери за камење`. `Космички мољац`-назив је изложбе постављене у Малој галерији УЛУПУДС-а, у Узун Мирковој улици, чућемо ауторку поставке, уметницу Соњу Иглич.

Слушаоцима ћемо овог поподнева поделити пет бројева часописа Борба, који од пре годину дана излази једном месечно, надамо се и да ћемо заједно уживати уз фине приче и ноте за све генерације. Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак. И још много тога вас очекује у емисији, чија је продуценткиња Весна Гемовић, породичном магазину који се ревносно држи гесла `од свега по нешто, за свакога по мало`.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво