Читај ми!

Уочи нове производне године, складишта пуна кромпира

Пад тражње и ниске откупне цене кромпира довеле су произвођаче у веома тежак положај. У решавање проблема вишкова укључило се и Министарство пољопривреде,захваљујући коме су водећи трговински ланци почели да откупљују кромпир. Међутим, произвођачима из Рашког и Моравичког округа, који имају велике количине квалитетног кромпира, складишта су и даље пуна, а нова производна година је на прагу. Сва је прилика да многи, због губитака које су претрпели, неће садити семенски кромпир, мада им је ове године доступна домаћа елита, произведена у Центру за кромпир у Гучи.

Србија има одличну шансу да на тржишта Уједињених Арапских Емирата и Бахреина пласира разне пољопривредне производе. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је реч о веома платежним тржиштима која су отворена за све наше производе. Поред јабуке, шансу имају произвођачи тестенине, кукуруза, говеђег и јагњећег меса, као и органске хране.

Извоз воћа и поврћа био је прошле године рекордан. Произвођачи и извозници кажу да је то резултат прилагођавања захтевима тржишта, квалитету и новим технологијама, али и удруживању ради заједничког наступа.

У емисији "Недељом за село" чућете и како се прави китнкес, зимска посластица од дуња, карактеристична за Војводину. Међутим, Београђанка Наташа Малетић сир од дуња производи у Ражњу, где је на породичном имању подигла плантажу воћа.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 08.05

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво