Вакцина - најзначајнија превентивна мера

Како мотивисати што већи број грађана да се вакцинише? Да ли вакцина стиже и до најудаљенијих места у Србији, али и маргинализованих група? Колико смо са њом ближи крају пандемије и повратку уобичајеном начину живота? Да ли повећање броја оболелих озбиљно прети да угрози вакцинацију? То су нека од питања за Мирсада Ђерлека, државног секретара у министарству здравља.

Управо ових дана, када се може куповати само у продавницама прехрамбених производа, апотекама и бензинским пумпама, једино решење за све оне којима је неопходно било шта од робе широке потрошње јесте online куповина. Пандемија је убрзала развој е-трговине, па се у Србији бележи велики пораст куповине преко интернета, што говоре и подаци из прошле и првих месеци ове године. Које су предности и мане „куповине из фотеље" и шта се највише купује на овај начин, питамо, између осталог, Ивана Танасковића из Е-commerce асоцијације Србија.

Међународни дан среће прославља се 20. марта, са циљем да се повећа свест о важности потраге за срећом и добробити светског становништва. Идеја о Светском дану среће дошла је од УН-ових представника Краљевине Бутан. Тамо су, у подножју Хималаја, који је својеврсна колевка многих квалитетних глобалних духовних покрета, седамдесетих година прошлог века увели нову меру националног благостања која се није мерила у материјалним богатствима, већ у осећају среће у народу, позната као бруто национална срећа.

Шта нам је потребно за срећу, колико је тешко пронаћи је, и да ли се крије у нама, или негде напољу? Чућете како о појму среће размишља филозоф Игор Цвејић, из Института за филозофију и друштвену теорију.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво