Читај ми!

До понедељка на снази строже мере

Због погоршане епидемијске ситуације у Србији су на снази строже мере. Затворени су сви угоститељски, културни и спортски објекти, тржни центри, козметички и фризерски салони, кладионице, коцкарнице, дечије играонице. До понедељка ујутру радиће само продавнице прехрамбене робе, апотеке и бензинске пумпе. Биће отворене и пијаце, државне институције, поште, банке и производни погони. Инспекције и Комунална полиција наредних дана појачано ће контролисати спровођење мера.

Тренутна епидемијска ситуација је резултат недовољног поштовања мера, оценио је инфектолог и члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш. Он је за РТС рекао да је оштрије мере требало донети раније. Навео је да је сада највећи проблем што су болнице пуне, а здравствени радници преуморни. Поручује да је главни задатак што више тестирања, поштовање мера превенције и вакцинација. Пелемиш упозорава да је процес вакцинације угрожен због великог броја инфицираних.

Обележава се 17 година од погрома на Косову и Метохији. У таласу организованог албанског насиља 17. марта 2004. године, убијено је 19 људи, протерано више од 4 хиљаде Срба и других неалбанаца, етнички очишћено шест градова и девет села, запаљено и порушено 39 цркава и манастира, 935 српских кућа и десетине друштвених објеката. Дан сећања на погром на Косову и Метохији обележен је у Народном позоришту у Београду уз присуство највишег државног руководства.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да се масовни злочин почињен 17.марта, пре тачно 17 година не сме никада заборавити и додао да не може да постоји разлог за обрачун са припадницима читавог једног народа.

"Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио", поручио је председник Србије. Вучић је рекао да погром превазилази све остале злочине, јер није само чин, већ намера, политика, предомишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

Европска комисија предложила је увођење дигиталних зелених сертификата, како би се олакшало слободно кретање унутар Уније током пандемије КОВИД-а 19. Дигитални зелени сертификат биће доказ да је особа вакцинисана против коронавируса или добила негативан резултат теста или се опоравила од КОВИД-19 и има антитела. У Бриселу кажу да њихов предлог сертификата прихвата потврде о вакцинацији вакцинама које су добиле одобрење за промет широм Европске уније, али да државе чланице могу одлучити да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво