Читај ми!

Трактори крећу у њиве

Ових дана почињу да теку оптимални рокови за сетву шећерне репе. Мада су неки ратари у Војводини већ изашли на њиве да обаве тај важан посао, стручњаци кажу да нема разлога за журбу, како не би дошло до измрзавања усева.

Извоз кукуруза рода 2020. био је рекордан- чак 3 милиона 600 хиљада тона. Међутим, извоз пшенице је подбацио, па ћемо у нову жетву ући са великим залихама, тврди директорка Удружења Жита Србије Сунчица Савовић.

У чачанском крају мраз је оштетио ране сорте кајсија, а понегде и бресака. Размере штете знаће се тек када отопли.

У околини Крушевца, на једном газдинству у месту Глободор потврђена је афричка куга свиња. Решењем Министарства пољопривреде то место, као и места Стопања и Бресно Поље на територији општине Трстеник проглашена су зараженим подручјем. Угрожена су места у полупречнику од 10 километара око жаришта заразе на територији Крушевца, Трстеника и Александровца. У току је попис свих газдинстава на којима се узгајају свиње, а забрањено је њихово премештање и превоз у зараженом и угроженом подручју.

У емисији "Недељом за село" говоримо и о подстицајима Светске банке за које би конкурс требало да буде објављен крајем месеца. Реч је о новој мери којом је предвиђено да пољопривредник унапред добије донацију од 50 одсто, 40 одсто је кредит комерцијалних банака, а 10 процената учешће.

Да ли може да се живи само од прераде паприке и воћа, и то са релативно малих површина? О томе смо разговарали са Драганом Станојевић из села Богојевце код Лесковца.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво