Читај ми!

Добровољно ватрогасно друштво у Врбасу

У Градски музеј у Врбасу, прелепом и зеленом граду у војвођанској равници, довела нас је прича о Добровољном ватрогасном друштву. Велики део сталне поставке музеја је посвећен управо историји и настанку ватрогасних друштава. Ова удружења грађана су била, али су и данас, врло важна у борби са, некада честим пожарима који су чинили велику штету у градовима. Оваква друштва постојала су не само у Врбасу, већ у скоро свим местима у Војводини, заправо у целој Србији.

Добровољна ватрогасна друштва, која, рекосмо, постоје и данас, оснивана су крајем XIX и почетком XX века у многим градовима. Пошто таквих орагнизованих државних служби у то време није било грађани су се организовали сами и временом успели да стекну поверење становника, али и државних органа, који су их прихватили као неопходан и важан чинилац у погледу безбедности.

Током времена Добровољна ватрогасна друштва су се развила, бивала све боље опремљена, а самим тим и ефикаснија. Ватрогасци - добровољци су често били врло уважени чланови заједнице и сматарло се престижом бавити се овим послом. Тако су постали и битан део културног и јавног живота у својим срединама, па и у Врбасу. Организовали су параде, балове, годишње скупштине и били присутни у свакој сфери живота, доживљавани као својеврсни јунаци своје друштвене средине.

Садашња Добровољна ватрогасна друштва су врло битан део званичног система у заштити од пожара.

А о прошлости и некадашњем начину рада данас нам говори много тога - списи, извештаји, документи, али и разгледнице, старе униформе, делови опреме, које, иземђу остало, чува и Градски музеј у Врбасу.

Но, како поменути музеј у својој сталној поставци чува много тога вредног, занимљивог и лепог, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић су прошетале кроз изложбе од почетка...до Добровољних ватрогасних друштава насталих у прошлости овог града.

О свему томе је говорио историчар Павле Орбовић, кустос у Градском музеју у Врбасу.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво