Читај ми!

Дерби до дербија

Одбојкаши Радничког из Крагујевца налазе се у серији изузетно тешких утакмица у домаћим такмичењима и за сада им иде све онако како су само могли замислити. У полуфиналу Купа Србије, доста неочекивано, анулирали су огромну предност Војводине из првог меча и изборили се за финале, које ће са Рибницом играти 14. марта у Врњачкој Бањи. Кад смо већ код екипе из Краљева, Раднички и Рибница састали су се и у последњем првенственом колу, у дворани `Језеро` бољи су били домаћини и славили победу у три сета. Данас је на програму нови дерби, у новосадској хали `СПЕНС`, `лале` дочекују Крагујевчане, жељне победе, али и реванша за кикс у нашем најмасовнијем такмичењу. Наш саговорник, уочи овог шлагер сусрета, биће Драган Кобиљски, тренер Радничког, који је апсолутно задовољан формом својих играча, истиче да сада има оно што је желео када је дошао у Шумадију, пре тринаест месеци. Открива нам, такође, да ће се борити на оба `фронта` и трудити се да освоје оба пехара, у шампионату и Купу Србије.

Женска фудбалска репрезентација Србије у Турској је одиграла две контролне утакмице, како би селектор Предраг Гроздановић проверио све расположиве снаге и, чини се, после ове акције, има доста разлога за задовољство. Наше девојке најпре су ремизирале у Алањи са Украјином 1:1, а потом у Белеку савладале Русију резултатом 2:0. После доминације у свим сегментима игре, показале су наше да из меча у меч расту као тим и нема сумње да ће спремно дочекати наредне квалификације. Селектор Предраг Гроздановић, у разговору за Радио Београд 1,  не крије да је презадовољан комплетном сликом наше селекције, игром у оба меча и постигнутим резултатима. Иначе, селектор је био у прилици да провери форму 23 играчице, међу њима доста младих , оних које долазе, укључујући и истински бисер ове игре, Нину Матејић, рођену 2005. године. Добро је, можемо сви заједно бити више него задовољни сликом коју су представиле играчице Србије на пријатељским утакмицама у Турској.

Каријеру наше најбоље џудисткиње у овом часу, Андрее Стојадинов, емисија `Време спорта и разоноде` помно прати још док су `златне кикице` српског спорта биле у млађим категоријама. Финиш прошле године, упркос хаосу који је на такмичењима широм света настао услед ковид пандемије, обележила је са чак три медаље, а прошлог викенда у своју ризницу додала је и бронзану медаљу освојену на Грен слем турниру у Тел Авиву. Млада репрезентативка Србије и џудисткиња Црвене звезде у категорији до 48 килограма, у Израелу је наставила блистави низ резултата на међународној сцени и у овој 2021 години, пошто се, победом над Францускињом Мари Клемен, окитила бронзаним одличјем. Претходно, на путу до медаље, остварила је победе против Гулкадер Сентурк (Турска), Шире Ришонив (Израел), Сабине Гилиазове (Русија). Колекција медаља и трофеја плавокосе џудисткиње све је већа, ривалке се добро замисле када чују да их  на татамију очекује Андреа, она одавно није више непознаница, а добри резултати сустижу један други. Причаће нам о томе , као и о плановима за ову такмичарску годину током суботњег поподнева.

Кантауторка Ирена Благојевић објавила је свој трећи албум „Перо", чијих девет нових песама представљају логичан наставак њеног соул џез стила са примесом поп музике, какав је забележен на претходним издањима „Јутро без љубави" (2010) и „Блистави град" (2016). Са „Пера" је објављен и сингл и спот „Болујем ја", ког је Ирена Благојевић снимила са једним од музичких симбола Београда, гитаристом Драгољубом Црнчевићем Црнкетом и његовим бендом `Поинт Бланк`. Наставница музике, флаутисткиња, солисткиња посебног идентитета, власница очију које једноставно играју, Ирена Благојевић причаће се нама током поподнева.

Будући да је ово емисија која у сваком свмом сегменту прати дешавања око нас, онда свакако морамо прозборити коју и ове суботе о вакцинама, без којих- дефинитивно- нећемо стећи колективни имунитет, а онда неће бити ни здравља. На срећу, већи, озбиљнији део већ се одлучио за тај потез, много је оних који су примили и другу дозу, и још исто тако пуно оних који ће то тек учинити у данима пред нама. Колико је потребно да се стекну антитела, да ли обавезно то треба проверавати, код којих вакцина тај процес траје дуже, код којих квалитетније, има ли уопште разлике по том питању-о томе ћемо данас причати са Маријом Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије.

Фудбалери Црвене звезде толико су одушевили љубитеље фудбала, да је италијанска штампа препуна комплимената на њихов рачун, а велики број оданих навијача дочекао је по повратку из Италије бакљадом и овацијама. Храбро, мудро, компетентно, ни часа с осећајем инфериорности, играли су против неупоредиво скупљег ривала- истина, нису победили, али нису ни изгубили у оба меча, чак ако ћемо реално- били су бољи тим у оба сусрета. Чућемо изјаве Звездине експедиције по повратку из Милане, као и анализу њихове игре, која је коначно улила мало наде српском фудбалу да можемо да се вратимо где смо били, с краја осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог столећа.

Како искрено кажу у рукометном клубу Партизан, када је у марту прошле године, због проглашења ванредне ситуације, дошло до прекида и поништења читаве сезоне, било је тешко прихватити чињеницу да је вишемесечни уложени труд остао некрунисан макар борбом за титулу. Данас, 11 месеци касније, чини се да глад за трофејима одавно није била већа. То су у првом мечу плеј-офа на терену показали рукометаши Партизана убедљивом победом против екипе Рудара у првом колу плеј-офа АРКУС лиге 35:24. Следи још један важан имеч за црно-беле рукометаше, утакмица са Металопластиком, на ту тему разговарамо са Матијом Пижурицом, средњим беком РК Партизан.

У великој сали крушевачког музеја данас је отворена гостујућа изложба `Витезови челичног неба-51. ваздухопловна група`, наш саговорник је Жељко Козлин, председник Уније ратних ветерана и инвалида града Београда.. Званично је обележен 189. рођендан Народне библиотеке Србије, о томе за нашу емисију говори Милена Ђорђијевић, као и новопостављени вд управника Владимир Пиштало. Мартовски репертоар `Звездара театра` доноси нам и дуго очекивану премијеру комада `Берачи снова`, по тексту Владимира Ђурђевића, у режији Божидара Ђурђевића. Горанка Матић, историчарка уметности и фотографкиња, овогодишња је добитница награде `Фондације Тања Петровић`. `Боли коло`- то је назив једне од две нове премијере у ужичком Народном позоришту, у режији Јоване Томић, утиске нам износи глумица Биљана Здравковић.

`Док Синема ДОБ` је нови програм Дома омладине Београда, у оквиру кога ће једном месечно, током пролећа и јесени, бити одржаване пројекције домаћих ауторских документарних остварења. Петнаести војођански `Brass фестивал` одржава се вечерас у Културном центру Зрењанина. Изложба радове уметнице Тање Бабић у току је до 5. марта, под називом `Лепота тајне`, у галерији Сингидунум. Поставка `Четврта соба`, ауторке Весне Кнежевић отворена је прексиноћ у `Галерији 73` на Бановом брду. Промотерска кућа `Лонг Плеј` позива музичаре, бендове и ауторе да им се јаве, да период пандемије искористе за позитивне ствари, да сарађују у разним областима, па је то одлична прилика за младе снаге да остваре сарадњу са реномираном продукцијом. Премијера представе `Да се ја питам`, `Бард театра`, биће изведена сутра увече у Књажевско-српском театру у Крагујевцу, реприза је 7. марта на истом месту.

Тамара Јованов  представља самосталну изложбу слика `Колекција тренутака` у Савременој галерији Зрењанина. У издању `Креативног центра`, недавно су објављене две нове књиге у серијалу о Каубоју Кости- `Каубој Коста и Тома Торнадо` и `Каубој Коста на родеу`. Драма `Плацебо`, Александра Југовића, у режији Исидоре Гонцић премијерно је изведена у Дома културе Грачаница, у продукцији Народног позоришта Приштина. У ваљевском музеју отворена је изложба о Другом светском рату и окупацији у том подручју. Амерички дистрибутер `Хаус оф Филм` откупио је светска права за дистрибуцију српског играног филма `Краљ Петар Први, редитеља Петра Ристовског. Изложба о великом српском песнику и дипломати Јовану Дучићу постављена је у библиотеци Матице српске. Позната српско-шведска уметница Александра Стратимировић одржала је мајсторски курс о светлу студентима основних и мастер студија у Институту за уметничку игру.

`Март- месец франкофоније`, током кога сваке године цео свет слави француски језик и франкофоне кулуре, у припреми је и код нас, захваљујући Француском институту из Београда. Пројекат `Креативно, нестрпљио, изазовно` у свом двадесетом издању представља слике и цртеже Горана Ковачевића. `ДАХ театар`ову сезону почиње награђиваном представом `Загонетка револуције`, о којој нам прича Дијана Милошевић. Изложба слика Александре Кокотовић синоћ је отворена у галерији Народног музеја у Врању. У четвртак, 4. марта, удружење `Тачка сусретања `у Салону код Порте у Вршцу приређује вече под називом `Уметност као начин дисања`. Додељене су и Вукове награде, ласкава признања личностима које су, како је наведено, допринеле вредновању достигнућа из нашег стваралаштва, неговања традиције и представљања српске културе у свету. Међу лауреатима је и наш дугогодишњи сарадник, витез кулинарства Милијан Стојанић, овога пута награда му је додељена као публицисти, јер је академик гастрономије из Косјерића, током свог радног века, објавио доста књига која нису уско везана за његову основну професију кулинара.

У емисији чија је продуценткиња Весна Гемовић, слушаћемо овог поподнева, као и обично, музику из златних осамдесетих година, домаћу и страну, рефрене који доприносе добром расположењу. Опоростићемо се, нотама, од Војкана Борисављевића, композитора, аранжера, диригента, продуцента, творца бројних хитова забавне музике, као и остварења за радио, тв и позориште, који ће у уторак бити испраћен на последњи починак у Алеји заслужних грађана у Београду. Пратићемо и кретање резултата на утакмицама нашег шампионата, као и значајнијих европских првенстава у фудбалу, као и друге актуелности из света који нас окружује

 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво