Читај ми!

Вирус корона односио жртве и пре него што је званично регистровано његово присуство у нашој земљи

Данас је 5. фебруар. На данашњи дан прошле године у нашој земљи преминуо је први пацијент заражен вирусом корона, од болести ковид 19, која ће тај званичан назив добити тек десетак дана касније, а чије ће присуство бити регистовано тек месец дана касније. Захваљујући научном раду групе наших стручњака са Медицинског факултета и Института за судску медицину који је недавно објављен у угледном часопису "Frontiers in Medicine", сада је познато да је тада преминули држављанин Србије био и прва жртва ковида на тлу Европе. Како је дошло до овог открића те какав је и колики његов научни значај разговараћемо са проф. др Слободаном Савићем са Медицинског факлтета, чланом тима који је открио нови детаљ у вези са присуством болести на европском тлу.

Док и даље траје масовна имунизација против ковида, са др Мимом Фазлагић, гинекологом и генетичаром, разговараћемо о томе зашто би и вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ), који представља здравствени проблем за чак 80-90 посто младих не само у Србији, већ свуда у свету, требало увести на листу доступних и бесплатних у нашој земљи.

Наша гошћа биће и Дијана Оташевић, председницу Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Србије, коју ћемо питати да ли се, после огромних напора и великих жртава које су поднеле медицинсле сестре током борбе са епидемијом, напокон мало променио однос и друштва, али и државе према том носећем стубу здравства који је последњих деценија често запостављан што је и довело до огромног одлива средњег медицинског кадра у иностранство.

И у данашњем "Магазину на Првом, као и увек, говорићемо и о култури и спорту, а са вама ће бити Елизабета Арсеновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво