Читај ми!

У Србију стигло још 10 хиљада вакцина против Ковида 19

Наставља се имунизација против корона вируса у нашој земљи. Због великих редова, од данас ће моћи да се вакцинишу само грађани који су се пријавили преко портала е-Управе или путем контакт центра, и који су добили обавештење о месту и времену за вакцинацију. У Србију је јутрос стигло још 10 хиљада вакцина против коронавируса, саопштио је председник Александар Вучић. Навео је да од ране зоре траје борба за сваку вакцину, за сваког грађанина Србије, и да се води много тешких разговора и састанака. Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да ће у фебруару стићи укупно 105 хиљада 300 доза 'Фајзерове' вакцине, а за седам дана 250 хиљада доза 'Спутњика Ве'. Додаје да су при крају разговори са 'АстраЗенеком' за 800 хиљада доза те вакцине, које ће стићи преко Пољске, а очекују се, каже, и нове количине кинеске вакцине.

Државе чланице Европске уније разматрају да туже компанију АстраЗенека због кршења уговорне обавезе о роковима испорука вакцина, изјавио је министар спољних послова Литваније Едгарс Ринкевич. Из компаније која је своју вакцину развила у сарадњи са Универзитетом Оксфорд, у петак су саопштили да не могу да испоруче Унији договорене количине до краја марта, преноси Ројтерс.

Немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да је ситуација у борби против корона вируса у тој земљи властима измакла контроли. Према писању дневника Билд, Меркелова је, на видео конференцији са шефовима фракција ЦДУ/ЦСУ, истакла да здравствене службе немају способност да прате контакте оболелих и навела како је нарочито важно да се путовања отежају или скроз забране. Меркелова је нагласила да се број новооболелих на 100 хиљада становника мора смањити на 50, а да се сада сви радују када је та цифра испод 200.

Италијански премијер Ђузепе Конте одлучио је да поднесе оставку, јављају италијански медији. Агенција Анса пише да је премијер своју одлуку јутрос саопштио члановима владе, а затим ће, према протоколу, о томе званично обавестити и председника Републике Италије Серђу Матарелу. Медији наводе да би премијер у оставци сутра требало да добије нови мандат од председника државе и како се очекује да ће нови кабинет имати стабилнију подршку у Парламенту.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је на конференцији „Нова писменост за ново доба", у згради Радио телевизије Војводине, да је неопходно медијско описмењавање како би се у дигиталном окружењу препознале истините и лажне информације. Са фондацијом „Пропулсионˮ потписала је меморандум о сарадњи у вези са развојем и унапређењем медијске и информационе писмености у Србији и нагласила да је надлежно Министарство увело медијску писменост у Стратегију развоја система јавног информисања у Србији од 2020-те до 2025-те године, као и у сет медијских и два образовна закона. 

Уредници емисије Наташа Ракетић и Слободан Петровић.

Уредници вести Реља Трајковић и Тина Амић.

Продуцент Ђорђе Радосављевић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво