Читај ми!

Против коронавируса у Србији вакцинисано више од 84 хиљаде људи 

Широм Србије наставља се имунизација против Ковида-19. До сада је вакцинисано готово 85 хиљада људи, а пријавило се више од 485 хиљада. Како би се имунизација убрзала, од данас сви здравствени радници могу да се вакцинишу од 14 до 15 часова, на сваком месту које је за то одређено. У Београду ће бити отворена још два пункта за вакцинацију - у Хали 3 Београдског сајма и у Хали спортова на Новом Београду. Министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић вакцинисала се на београдском Сајму и том приликом изјавила да је имунизација одлично организована у целој држави. Пријављено је 20 нежељених дејстава вакцине, али су реакције биле краткотрајне, кажу у Агенцији за лекове. 

У свету је до сада забележено више од 98 милиона случајева заразе Ковидом 19, а тренутно је активно око 25 и по милиона. Од последица заражавања преминуло је више од 2 милиона 100 хиљада људи. Ситуација је и даље најтежа у Сједињеним Америчким Државама. Американце очекују тешки дани, иако се верује да би у наредним месецима земља могла да се избори за вирусом, поручују надлежни. Све већи број земаља започиње масовну вакцинацију, али се и даље у спречавању ширења вируса, пре свега, користе строге рестриктивне мере. 

Крајем године почеће изградња прве линије београдског метроа од Макиша до Миријева, најавио је министар финансија Синиша Мали после потписивања заједничког меморандума о изградњи метроа између Владе Србије, града Београда, кинеске компаније "Пауер Чајна" и француских компанија Алстом и Ежис Рејл. Потписивању меморандума су присуствовали и амбасадор Кине у Србији Чен Бо и амбасадор Француске у Србији  Жан Луј- Фалкони. Прва линија београдског метроа требало би да иде од Макишког поља преко Београда на води, центра града и Карабурме до Миријева. Очекује се да би могла да буде готова три године од почетка радова.

У Новом Саду, на Кеју жртава рације, биће обележено 79 година од Новосадске рације. Мађарски фашисти су у 15 места, углавном насељеним Србима, током три седмице убили више од 4 хиљаде људи. Злочин је извршен на свиреп начин и над цивилним становништвом, а међу жртвама је било више од 500 деце. Страдао је и велики број Јевреја и Рома. У Новом Саду је за само три дана, од 21. до 23. јануара 1942-ге, убијено више од 1 300 људи. Молитвени помен и беседу одржаће Врховни рабин Србије Исак Асијел и Епископ бачки Иринеј. 

Глумица Мира Фурлан преминула је у 66-тој години, објављено је на њеном званичном сајту.   Глумила је у бројним југословенским филмовима, међу којима су и Отац на службеном путу, У раљама живота, За срећу је потребно троје, Лепота порока. Током деведесетих година каријеру је наставила у Сједињеним Америчким Државама, где је, између осталог, глумила у познатим серијама Вавилон 5 и Изгубљени. Министарство културе и информисања објавило је да је Мира Фурлан прерано напустила овај свет и да ће, препознатљива и аутентична, остати упамћена по упечатљивим улогама. 

Уредници емисије Наташа Ракетић и Слободан Петровић.

Уредници вести Реља Трајковић и Тина Амић.

Продуцент Бојана Туфегџић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво