Читај ми!

Реч недеље – вакцина. Личност недеље Александар Кавчић

Вакцинација против ковида 19 у Србији је почела 24. децембра прошле године. Први су вакцину примили медицински радници и корисници домова за старе. У петак су вакцинисани и први грађани који су се пријавили преко портала е управа, најпре у Београду а од јуче и у другим градовима. Грађани који желе да приме вакцину могу да се јаве и кол центру на телефон 0800 222 334. План имунизације направио је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Како протиче вакцинација у нашој земљи, какав је одзив грађана и када се може очекивати масовнија имунизација разговараћемо са директорком Института и чланом Кризног штаба, др Верицом Јовановић.

Масовна вакцинација становништва допринеће стварању колективног имунитета што би требало да омогући повратак нормалном животу. Колико је то важно најбоље знају привредници. Светска привреда, па сам тим и домаћа, у прошлој години претрпела је огромне губитке. Неке гране привреде, попут туризма, авиопревоза, угоститељства су пред банкротом. И поред тешких услова, српска привреда је успела да забележи минималан пад што је статистички сврстава у једну од најуспешнијих у Европи. О томе шта је урађено прошле године, шта се предвиђа за ову годину, хоће ли држава наставити са мерама подршке привредницима за Магазин на првом говори државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Да би Србија била конкурентана међу већим земљама, њена популација мора бити образована - поручује Александар Кавчић, професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу, изумитељ патента за читање записа са магнетних меморија. Овај Београђанин, некадашњи ђак Математичке гимназије, а данас један од водећих информатичара на планети, позвао је наставнике у Србији да пишу уџбенике чије ће издавање финансирати његова фондација „Алек Кавчић", а затим их бесплатно објављивати на интернету. Своју идеју реализовао је ових дана тако да се на порталу "бесплатна библиотека.ком" већ могу преузети бесплатни уџбеници за 3. и 7. разред основне школе у електронској форми. О намери да ученицима у Србији обезбеди бесплатне уџбенике, својим погледима на наше образовање и даљим плановима професор Кавчић говорио је за Први програм Радио Београда.

Уредник и водитељ: Светлана Живковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво