Дуготрајни ковид као последица инфекције коронавирусом

Према званичним подацима, више од 300 хиљада грађана Србије је оболело од ковида 19 од почетка пандемије. Већина њих прошла је кроз болест релативно лако, међутим има и оних који месецима касније и даље осећају последице. У свету и код нас све више се говори о дуготрајном Ковиду. Поједине државе отварају посебне клинике само за постковид болеснике. Такви центри до сада су отворени у Британији, Француској, а овог месеца и у Хрватској. Колико траје опоравак од корона вируса, шта је дуготрајни Ковид и како лечити људе који месецима имају изражене симптоме, нека су од питања за пулмолога.

Више од 100.000 људи у Србији пријавило се на порталу еУправа за добровољну имунизацију у прва два дана од почетка процеса, а од данас ће почети да функционише и Контакт центар за телефонску пријаву.Из Канцеларије за ИТ и е-Управу наглашавају да не постоји рок за пријаву, али позивају грађане да искажу интересовање у што већем броју, како би се што пре почело спровођење масовне имунизације.Позив грађанима да се одазову вакцинацији упутио је, пре свега, Кризни штаб, али и чланови Српског лекарског друштва.

Мајкрософт је патентирао револуционарну технологију путем које ће људи моћи да „комуницирају" са виртуелним особама, па чак и са преминулим драгим особама. Наиме, патентиран је заправо систем за размену порука, којим управља вештачка интелигенција, а којем је главни задатак да имитира неку особу. Мада, то што је нека компанија патентирала одређену технологију не значи да ће она икад видети светло дана, ово је већ сад изазвало расправе у јавности. Да ли чињеница да можете "поразговарати" с драгом особом и након што она више није ту, многима може да олакша период туговања , или је реч о бизарној, замишљеној комуникацији, која би у будућности, могла да изазове психолошке и социјалне тешкоће већ довољно збуњеном човечанству?

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво