Читај ми!

Од сутра пријављивање за вакцину против Ковида 19 преко е-управе

Наставља се вакцинација на 165 пунктова широм Србије. Од јутрос се вакцинишу и здравствени радници у Универзитетској клиници у Тиршовој и у Институту за мајку и дете. Тамо је данас била премијерка Ана Брнабић која је поручила да се планира убрзавање вакцинације грађана Србије и најавила да се крајем наступајуће недеље очекује отварање првог пункта за вакцинацију на београдском Сајму. Брнабићева је рекла да ће од сутра бити омогућена пријава грађана за вакцину преко портала е-управе. Додала је да сутра стиже још 18 и по хиљада Фајзерових вакцина и да се очекује и додатних пола милиона доза руске вакцине Спутњик. Такође, Кина је одобрила извоз Синофарм вакцине Србији. Премијерка је најавила да ће на сутрашњем састанку Кризног штаба бити донете нове мере или одлука о продужењу постојећих.

Број потврђених случајева коронавируса у свету премашио је 90 милиона, а само за 24 часа регистровано је 800 хиљада нових, саопштила је Светска здравствена организација. Највише заражених и преминулих је у Сједињеним Америчким Државама, а велики број свакодневно се бележи и у Индији, Бразилу, Русији и Уједињеном краљевству. Осим вакцинације, која је у почетним фазама, као основне мера заштите и даље се примењују карантин и ограничење кретања.

Петрињу је око 3 часова погодио нови земљотрес снаге 3,8 степени по Рихтеровој скали, потврдила је Сеизмолошка служба Хрватске, која је епицентар лоцирала на 10 километара југозападно од тог града. Синоћ је ту област погодио јачи земљотрес, од 4,5 Рихтера, који се осетио у централној Хрватској. Петрињу је 29. децембра погодио земљотрес јачине 6,3 степена. Тада је живот изгубило седам особа, а у граду и околним селима срушено је или тешко оштећено више од 2 хиљаде објеката.

Неповољни временски услови, снег и ветар, изазвали су кварове на електро - мрежи у појединим деловима дистрибутивних подручја Ниш и Краљево. Екипе ЕПС Дистрибуције су на терену и раде на отклањању кварова.Како истичу у ЕПС-у, производња електричне енергије и угља у систему Електропривреде Србије функционише стабилно, а обезбеђено је довољно електричне енергије за поуздао снабдевање домаћинстава и привреде у Србији.
Због интензивног снега на територији Ужица, на свим државним путевима првог и другог реда, на снази је обустава саобраћаја за теретна моторна возила. Снега има местимично у расквашеном стању до 5 центиметара на територији Београда, Ивањице, Колубаре, Мачве, Крагујевца, Крушевца, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара. Снег је достигао висину од 70 центиметара на Златару, Јадовнику, Јабуци и Каменој гори, а поједни путеви у планинским селима потпуно су непроходни већ два дана.

Фудбалери Црвене звезде почели су припреме за пролећни део сезоне. На прозивци, тренеру Дејану Станковићу јавио се 31 играч. Звезда већ сутра путује на Кипар на први део припрема.

Уредник емисије Наташа Ракетић

Уредници вести Марица Сердар и Ненад Селаковић

Продуцент Срђан Манојловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво